Obojite kosu prirodnim bojama

Ugledna američka antropologinja Helen Fisher rekla je kako sjajna kosa može poslati jasan znak da ste mladi i u svojem najboljem izdanju, bez obzira na vašu stvarnu dob. Malo tko ne želi biti mladolik i malo tko ne želi imati zdravu kosu. A najbolji prijatelj blistave kose je - priroda.

Organski biljni pigmenti za bojenje kose su zapravo jedini potpuni prirodni sastojci s kojima se kosa može obojati bez da joj se ikako našteti, bez da je se izbacuje iz ravnoteže i bez da joj se išta oduzima. Oni su u biti čiste biljke, dakle ne radi se o prirodnoj boji za kosu nego o čistim biljkama koje same po sebi imaju sposobnost vezanja na keratin u kosi i tako je zapravo boje, istaknula je Sara Jurčić, terapeutkinja za kosu.

Sara ne vjeruje u kemiju. Miješa boje za kosu isključivo iz biljaka. Za kanu su svi čuli, ali tu su još i pigmenti sena, indigo hibiskus i amla.

Kana je biljka koja u svojim listovima proizvodi isključivo crveni pigment. Različite boje kane ne postoje, kao što se moglo vidjeti do sada na tržištu. Indigo ima plavu boju i izvorno se koristio za bojenje tekstila, međutim u kombinaciji sa kanom daje nijanse smeđe i crnu ovisno o omjeru u kojem se stavlja. Sena je zlatni pigment, ne posvjetljuje kosu već samo nadodaje svoj zlatni pigment na ono što u kosi već postoji. I tako funkcioniraju svi pigmenti, objašnjava Sara.

Različita kosa, različite kombinacije pigmenata i dodataka - nijansi bezbroj. Rezultat bojenja kose prirodnim biljnim pigmentima kod svakog pojedinca je drugačiji. Zato što je uvijek u skladu sa njegovim prirodnim pigmentom pošto se on ne uništava, ne vadi iz kose, uvijek kad pripremamo smjesu za bojenje kose pripremamo približno ono što želimo dobiti i rezultat je uvijek spoj toga sa onime što je već prethodno u kosi, kaže Sara.

U video prilogu pogledajte kako je Sara obojila kosu našoj reporterki: