Pripremite varaždinski klipić prema originalnom receptu

Varaždinci dobro znaju da nije svaki klipić - Varaždinski klipić. Ovaj jedinstveni kulinarski proizvod specifičan je za taj grad još od 18. stoljeća. Generacije i generacije Varaždinaca i njihovih gostiju imali su priliku uživati u ovom jednostavnom, a tako ukusnom pecivu.

Došlo je vrijeme da saznate kako klipiče spravlja Zlatni kuhar Damir Crleni:

Za tijesto:
1,5 kocka svježeg kvasca
3,6dcl mlijeka
500g pšeničnog brašna
50 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
30g soli
100g maslaca

Za prvi nadjev:
2 šalice mljevenog maka
½ šalice šećera
1 jaje

Za drugi nadjev:
2 šalice mljevenih oraha
½ šalice šećera
1 jaje

Za treći nadjev:
200g grožđica namočenih u rumu

Za četvrti nadjev:
2 šalice mljevenog rogača
½ šalice šećera
1 jaje

Za peti nadjev:
pekmez od šipka
1 jaje za premaz

Priprema:
Kvasac stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera.
Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže.

Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva. 

Pecite na umjerenoj vatri 1 sat.