Irenina mala radionica mačeva

Koprivnica se vraća u prošlost, točnije u doba renesanse. U tijeku su posljednje pripreme za deseti - jubilarni Renesansni festival.

Među onima koji će na njemu sudjelovati je i Irena Slavić koju već dugo privlače mačevi. U svojoj maloj radionici u Koprivnici izrađuje nekoliko replika ovoga drevnog oružja. S puno strpljenja brusi oštrice kako bi njezini mačevi zablistali na koprivničkim gradskim bedemima tijekom festivala.

Irena kaže kako je riječ o replikama oružja koje postoji u hrvatskim i svjetskim muzejima te da su se upravo takve vrste mačeva upotrebljavale u davnom srednjem vijeku.

No, Irenini su mačevi od drva, a posjetitelje sajmova najviše privlači vrsta mača zvana ubrecht. Kaže da je to prvi mač koji je u povijesti imao brend. Od 9. do 11. stoljeća bio je najpoznatiji mač u Europi i usto hvaljen kao jedan od najboljih i najkvalitetnijih.

Što se još može vidjeti u Ireninoj radionici te kakve će sve stare zanate oživiti  Renesansni festival, pogledajte u reportaži Andrijane Gregur.