Mini sirana Kusanovec spoj je znanja i stogodišnje obiteljske tradicije

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri 'mlade nade' koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Ulazimo u završnicu natječaja i vidjet ćemo još samo 3 uspješna obiteljska gospodarstva. Do kraja tjedna predstavljamo kandidate u kategoriji 'Mlade nade'. Počinjemo od obitelji Zadravec iz Zagrebačke županije koja se bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda.

Mini sirana Kusanovec, u istoimenom selu u općini Brckovljani, izdanak je stogodišnje obiteljske tradicije. Dvije sestre sa svojim obiteljima proširile su posao i paletu proizvoda. Danas proizvode 10-ak vrsta sireva - kuhani, dimljeni, polutvrdi, ali i vrhnje te obične i voćne jogurte. Proizvodi su to koji osvajaju brojna priznanja na izložbama sireva.

'Mi već godinama prodajemo na zagrebačkim tržnicama, mama je i baka su prodavale nekad na Dolcu, sestra je sada na tržnici u Dubravi. Imamo svoje kupce, prodajemo slastičarnama i restoranima.' kaže Romina Zadravec.

Obiteljska sirana Kusanovec sudjeluje u projektu promidžbe robne marke 'Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek'. Na njihovu je imanju 12 muznih krava koje svakodnevno daju 200-tinjak litara mlijeka.

Uvijek je lijepo vidjeti mlade, obrazovane ljude koji ulažu u znanje kako bi bili što uspješniji u onome što rade. Romina se nada da će od četvero djece barem jedno preuzeti obiteljski posao, baš kako su to učinile ona i sestra.