Prokopao planinu zbog žene

Nevjerojatna priča o čovjeku iz Indije koji je 22 godine proveo kopajući veliki prolaz kroz planinu u spomen na pokojnu suprugu, bit će ovjekovječena na filmskom platnu.

Dasrathu Manjhiju, siromašnom radniku iz najniže indijske kaste, supruga Falguni preminula je 1959. jer nije mogla dobiti pravovremenu medicinsku pomoć. Njoj u čast Dasrath je odlučio napraviti dobro djelo i učiniti sve kako se takvo što ne bi ponovilo.

Kako je njegovo rodno mjesto od najbližega grada bilo udaljeno 55 kilometara, koliko je dug obilazak obližnje planine, on se dosjetio kako da pomogne sumještanima.

Koristeći se samo čekićem i dlijetom, radio je dan i noć te prokopao planinu u Gehlouru u indijskoj državi Bihar i tako skratio put do najbližega grada na samo 15 kilometara. Za to su mu trebale pune 22 godine. Put koji je prokopao bio je dug 110 i širok čak devet metara, a završio ga je 1982.

'Njegova je priča divna i inspirira. On je nemoguće učinio mogućim i tako pomogao tisućama ljudi', rekao je Nawazuddin Siddiqui, bollywoodska zvijezda koja će ga glumiti u filmu 'Manjhi - The Mountain Man'.

Dasrath Manjhi umro je od raka 2007. u 73. godini te je uz državne počasti pokopan u Biharu.