Djevojčice su mnogo neovisnije i društvenije od dječaka

U dobi od dvije godine djevojčice su mnogo neovisnije i imaju više društvenih vještina od muških vršnjaka, objavili su norveški znanstvenici. Najveća razlika bila je u učenju obavljanja nužde. I dok 21,3 posto djevojčica nije više nosilo pelene, kod dječaka je taj postotak bio samo 7,5. Ukupno je 67,8 posto djevojčica iskazalo interes za korištenje kahlice, u usporedbi s 42 posto dječaka.

Djevojčice su od dječaka bile naprednije i u samostalnom jedenju, u omjeru 62 naprema 49,7 posto. Sličan je rezultat bio kad je u pitanju sudjelovanje u vrtićkim aktivnostima.

U velikom omjeru, društvene vještine i svakodnevne aktivnosti povezane su s razumijevanjem jezika i motoričkim razvojem. Razvijenije govorne vještine možda pridonose tome da su curice bolje u izražavanju svojih potreba i želja od dječaka, rekla je Aud Toril Meland, vodeća autorica studije sa sveučilišta u Stavangeru. 

Podaci za studiju objavljenu u časopisu Early Childhood Educational Journal prikupljeni su tromjesečnim stručnim promatranjem 535 dječaka i 505 djevojčica starih između 30 i 33 mjeseca.