23 najbolja dokumentarca u Ičićima

Film Delta - obilje umjetnosti Marina Lukanovića o umjetničkom kolektivu Delta 5 koji djeluje u samom središtu Rijeke, večeras u Ičićima otvara ovogodišnji festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival.

U svom trinaestom izdanju do 29. kolovoza Liburnia Film Festival donosi 23 recentna hrvatska dokumentarna filma i jedan slovenski (Putnik Karpo Matjaža Ivanišina) te više od 60 gostiju. Filmovi se prikazuju u glavnoj konkurenciji, regionalnom programu, u produkciji Restart laboratorija i oni nastali u Restartovoj Školi dokumentarnog filma.

Službeno otvorenje je u srijedu, a prvi film u konkurenciji za glavne nagrade (najbolji film, režiju, montažu i dizajn zvuka) bit će Razred Vesne Ćudić o romskim srednjoškolkama koje se bore za titulu Miss Roma i sanjaju o tome da završe školu, a koji će autorica predstaviti s protagonisticama i producentima. Uslijedit će, među ostalima, Riba ribi grize rep Nevena Hitreca o demokraciji u ribičkim udrugama i Veruda - film o Bojanu, ovogodišnji dobitnik Oktavijana za najbolji dokumentarni film redatelja Igora Bezinovića.

O najboljim filmovima odlučivat će nagrađivana redateljica Tatjana Božić koja će održati i case study svoje uspješnice Ljubavna odiseja te Lejla Dedić s Al Jazeere Balkans, filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, dobitnik prošlogodišnjeg posebnog priznanja za najbolji regionalni film Povratak posljednjeg, Igor Paulić i dizajner zvuka, redatelj, snimatelj Davor Tatić.

Tijekom festivala održat će se radionice o osnovama dokumentarnog filma te o zvuku na filmu, a Liburnia Film Festival najavljuje i bogat glazbeni program povezan s filmom. Koncerti počinju nakon završetka filmskih programa i, kao i za cijeli program, ulaz na njih je besplatan.

Ove godine Liburnia Film Festival prvi put će financijski nagraditi najbolje autore, zahvaljujući crowdfunding kampanji pokrenutoj u srpnju. Kampanja, kojoj je bio cilj prikupiti sredstva za nagradu žirija i publike te za rad autora originalnih skulptura Saše Jantoleka, ostaje otvorena do završetka festivala i može se pronaći pod nazivom Support the friendliest film harbour.