Složna obitelj Vrakić dokaz je da se od zemlje može dobro živjeti

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Ulazimo u završnicu natječaja i vidjet ćemo još samo 4 uspješna obiteljska gospodarstva. Danas smo u općini Nova Kapela, u mjestu Siče gdje složna obitelj Vrakić, otac i četiri sina, obrađuje oko 400 hektara zemlje.

U Sičama u Brodsko posavskoj županiji obitelj Vrakić živi generacijama. Od zemlje i na zemlji. Mladi članovi  obitelji, četiri sina Antuna Vrakića i ne pomišljaju na nešto drugo. Složna obitelj i uspješno Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.
U domu obitelji Vrakić, sve odiše mirom i predanosti poslu. Zemlji od koje svi žive. A na zidovima sve odiše dokazima kako je zemlja u krvi Vrakićevih. I to već generacijama. Djedovi, bake, stričevi, zadruge. I ne čudi što je OPG Antuna Vrakića jedno od najuspješnijih u Hrvatskoj. Niti nedavno posjet predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, nije zaustavio žetvu žita, i drugih žitarica od kojih žive.

Mi smo imali još jedan dan za žetvu. Iako taj dan nismo planirali, ali sinovi su otišli u polje i oni su na večer do 11 sati iskombajnirali 20 hektara i preko 100 tona pšenice je doveženo u silose. To je takva proizvodnja. I onaj tko to ne prihvaća teško može opstati u poljoprivredi. U poljoprivredi se svaki sat korsiti. I kad je sjetva i kad je žetva. To je jako bitno. Meni je najveće bogatstvo što sam uspio odgojiti sinove da budu svjesni da se živi od rada. Cilj nam je da svaki čovjek stvara vrijednosti i da od tih vrijednosti može dostojno živjeti, priča Antun Vrakić.

Gospodin Vrakić kaže kako je imao sreće u životu upoznati sadašnju supurugu Željku koja, prije svega dijeli istu ljubav, za selo, obitelj i zemlju. Četiri sina i kćer Antuna i Željke Vrakić duboko su ispunjeni tradicijom. Svi zajedno rade na zemlji. Suvremeni strojevi danas ipak pomažu, ali ne može se oteti dojmu kako i danas u dvorištu obitelji živi duh nekadašnjih zadruga. Svi zajedno u jutro dogovoraju što je danas bitno raditi. A mlade snahe prihvatile su svoje obaveze na zemlji i u selu.

Uz sav ogoroman posao na poljima, Antun Vrakić ima se vremena baviti i pravima seljaka i poljoprivrednika. Predsjednik je podružnice Hrvatske poljoprivredne komore Brodsko posavske županije. Mi sami poljoprivrednici moramo se bolje organizirati i shvatiti da smo mi ti koji su najodgovorniji. Moramo se puno više založiti da ne bude ovakva situacija. Ne možemo mi očekivati da nama naši komšije ili druge članice EU riješavaju naše probleme, ističe gospodin Antun.

Obitelj Vrakić sigurno je uzor i u Sičama i ljudima koji žele u Hrvatskoj živjeti od zemlje i poljoprivrede. No ono što je iznad svega, jest velika sloga svih članova obitelji. Vrakići su dokaz da se od zemlje može živjeti u Hrvatskoj.