U Križevcima je održan 3. Festival granja

U Križevcima je održan Festival granja. Šestero kipara izradilo je još jednu neuobičajeno veliku skulpturu od svježega granja. Riječ je o trećoj skulpturi koja će biti dio pokretnog zoološkog vrta.

Podno krošanja parka u sklopu nekadašnje vojarnice u Križevcima smjestili su se umjetnici i izrađuju skulpture od granja. Ovo je treći festival freshwood, koji je pokrenuo akademski kipar prof. Igor Brkić. Namjera je stvoriti 'pokretni zoološki vrt' koji bi ukrašavao parkove hrvatskih gradova. Ideja je da kroz par godina taj park dobije jednu edukativnu notu. Znači, osim skulptorskog izričaja koji je karakterističan za mene, a pomažu mi i moji kolege, jer u kratkom vremenu jako teško bi ovako velike skulpture završiti. Ideja je da to postane jurski park i specifičan zoološki vrt, objašnjava Igor Brkić. Svježe granje novi je medij i izazov umjetnicima koji su svoje kiparsko umijeće izražavali uglavnom u glini ili drvu.
Festival granja u Križevce je doveo šest kipara. Na prva dva festivala izrađene su skulpture mamuta i dinosaura. Na ovom trećem umjetnici su izradili tigra. Najviše su se angažirali oko izrade zubiju. Danima su ih brusili kako bi bili što sličniji onim pravima - tigrovskima. Ove skulpture mogu se vidjeti u parku vojarnice u Križevcima.

Umjetnost od svježega granja u svijetu nije novina. Poznata je u Americi i skandinavskim zemljama gdje se koristi granje od naplavina.