Održan 15. Ganga Fest Slivno

Tradicionalni, 15. Ganga Fest održao se ove subote u Slivnom koje je tako bilo središte starine i kulturne baštine Imotske krajine. Uz pjesmu i ples nastupile su brojne gangaške skupine, guslari i diplari.
Gangalo se jelo i pilo, na trenutak se vratila pjesma koja je stoljećima odjekivala planinama Dalmatinske zagore.
Ha, triba znat´, grlo triba imat´, objašnjava tajnu dobre gange, gangaš Vinko Čapin iz Imotskog, nije svaka pisma dobra za gangu, ona mora bili lipa, a malo i 'masna'… S gangom se rađalo, umiralo, s gangama se vjenčavalo, zaljubljivalo, dodaje Nediljka Patrn iz Kamenmosta, sve se s gangom radilo.
Uz pjevače gange, u Slivnom se okupili i diplari te u ovim krajevima popularni guslari. Tradicija i pjesma koja se nastoji očuvati na ovom festivalu, sve se rjeđe čuje. No, iako stariji gangaši misle da se današnje generacije uglavnom podsmjehuju gangašima, dio mladih ipak nastoji sačuvati tradiciju od zaborava. U KUD-u Dikovača, Zmijavci, ima dosta mladih koji itekako dobro pjevaju gange i čuvaju tradiciju, ističe Mijo Milas, predsjednik KUD-a. To je dokazala i najmlađa gnagašica u Slivnom, četverogodišnja Ivana.
Osim tradicijskih glazbenika u Slivnom se okupio i priličan broj turista, od koji nekih i svoj godišnji odmor usklađuju s kalendarom Ganga Festa. Jaroslava Bendarova u Slivno dolazi već 18 godina i uživa u ovom tradicijskom izričaju.
Na Ganga Festu nastupilo je 40-ak grupa iz Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine.