Sve se može kad želja i trud postoje

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Ulazimo u završnicu natječaja i vidjet ćemo još samo 5 uspješnih obiteljskih gospodarstava.
Danas je to obitelj Pintar koja u Čabru proizvodi nagrađivani sok od jabuka, ali i slasni kravlji sir.

Kako krenuti u život bez posla? I to uz malu djecu pitala se pred desetak godina Anita Pintar, goranka koja se danas može pohvaliti činjenicom kako je sa svojih deset prstiju stvorila malo, ali uspješno  obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. I time dokazala i sebi i drugima da se sve može kad želja i trud postoje.

Krenulo je korak po korak. Uz uspone i padove, no kako kaže, odustajanje joj nikada nije bilo opcija. Danas uspješno proizvodi nagrađivan sok od jabuka, sirup od smrekovih iglica, stolisnika, matičnjaka, koprive, bazge, pekmeze od šljiva i krušaka, jabučni ocat. A sve to raste u nedirnutoj prirodi Gorskog kotara. Čips od jabuka jedan joj je od najdražih proizvoda.

Jabuka ne pada daleko od stabla. Anitina kći Marija želi kad odraste majčinim stopama. Vrijedno joj pomaže gotovo svakog dana. Najviše za vrijeme ljetnih praznika kada su krošnje prepune, a školske knjige na polici.

Život na selu nije lak, obiteljsko gospodarstvo zahtijeva mnogo rada, a slobodnog vremena i godišnjeg odmora gotovo da i  nema. No Anita se ne žali. Svi zajedno rade od jutra do večeri stoga i rezultati nisu izostali. Njezini su proizvodi višestruko nagrađivani, od jabučnog čipsa do sira koji dobiva od mlijeka svojih krava i koji joj je posebna ljubav, jer tradicija je to njezinih starih. Anitini proizvodi kroz godine su stekli svoje poklonike što joj daje dodatan vjetar u leđa.

Zajedno s obitelji koračati će dalje, truditi se i raditi kako bi se priča o obiteljskom siru i dalje nastavila. Ali i kako bi mladim ljudima u Gorskom kotaru dokazala da su uz trud može uspjeti i u gradiću poput njezina Čabra, koji joj je uvijek bio i uvijek će biti najdraži izbor.