Evo koji će sve školarci dobiti besplatne udžbenike

U novoj školskoj godini koja počinje 7. rujna u školske će klupe u Hrvatskoj sjesti gotovo 42.000 prvašića, što je tristotinjak više nego prošle godine. Najviše prvašića upisano je u Zagrebu, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji.

S početkom nove školske godine jedna od roditeljskih briga postaje i nabava udžbenika kako za osnovnoškolce tako i za srednjoškolce. Za dio roditelja to predstavlja dodatan financijski izdatak i ozbiljan problem. Ipak, situacija nije ista u svim gradovima i županijama, jer u nekima od njih lokalne su vlasti djeci osigurale besplatne udžbenike, dok u nekima subvencioniraju dio troškova.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska  provjerila je kako stoje stvari sa sufinanciranjem udžebnika u Zadru, Varaždinu, Vukovaru, Splitu i Zagrebu.

U Zadru je Žana Ljuština provjerila kako su se roditelji i Grad pripremili za kupnju udžbenika. Zadar sufinancira kupnju udžebnika samo korisinicima dječjeg doplatka.
Bojana Šapniček javila se iz varaždinske VI. osnovne škole.  Varaždin drugu godinu zaredom učenicima osigurava besplatne udžbenike.
Sanja Račić javila se iz Vukovara u kojem su se odlučili za model nabavke i nasljeđivanja knjiga. Grad kupuje knjige kada izađu nova izdanja (svake četiri godine), a u međuvremenu ih učenici nasljeđuje jedni od drugih.
Karmen Šore u Splitu je posjetila majku četvero školaraca te provjerila kako nabavljaju knjige u toj mnogočlanoj obitelji. U Splitu svi prvašići dobiju 200 kuna za udžbenike, ugrožanim socijalnim kategorijama Grad financira nabavaku svih udžbenika, a ostali se snalaze kako mogu.
[EMBED"2408/MAGAZIN2015/DJH2408-BP-ST-majka-o-nabavci-udzbenika.mp4"]

Kristijan Pelc provjerio je točno što se financira u Zagrebu.
O početku nove školske godine i neujednačenoj praksi u financiranju kupnje udžbenika u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska' govorio je i Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.