Ususret 20. rođendanu Windowsa 95

Nazvali su to ponoćnim ludilom - 24. kolovoza 1995. američke prodavaonice računala otvorile su vrata s otkucajem ponoći kako bi pustile tisuće ljudi koji su u redovima čekali novi Microsoftov operativni sustav Windows 95.

Stvaran pod kodnim imenom Chicago i Windows 4, spojio je MS-DOS i Windows proizvode. Groznica Windowsa 95 bila je zarazna. U prvih sedam dana prodano je sedam milijuna primjeraka, a do kraja te godine 40 milijuna.

Microsoft je novim sustavom redefinirao računalo iz 'štreberskog' proizvoda u nešto što se mora imati i približio se ostvarenju vizije svoga osnivača Billa Gatesa - 'računalo na svakom stolu u svakom domu'. Te godine u svijetu je prodano 60 milijuna računala. Deset godina kasnije taj je broj bio 200 milijuna. I gotovo svatko je imao instaliran Microsoftov operativni sustav.

Microsoft je izdao Windows 95 i na CD-u i na disketama, zbog toga što u to vrijeme nisu sva računala imala CD-ROM. Sustav je dolazio na čak 13 disketa. Microsoftovi mendžeri nagovorili su Rolling Stonese da im dopuste da njihov hit 'Start Me Up' iskoriste u oglašavanju Windowsa 95. Bilo je to prvi put da su Stonesi dopustili da se neka njihova pjesma koristi u komercijalne svrhe.

Windows 95 imao je impresivno, korisnički prijateljsko grafičko sučelje, što je bila potpuna novost za korisnike osobnih računala. Uzbuđenje oko Windowsa 95 zamaskiralo je i neke nedostatke, poput slabe zaštite i osjetljivosti na računalne viruse. Microsoft je taj problem riješio tek devet godina kasnije s Windowsima XP.

U sklopu Windowsa 95 prvi se put pojavio i internetski preglednik Explorer koji će kasnije uništiti do tada dominantni Netscape.