Novi dodaci za bolji starinski pekmez

Čini se da višesatno ukuhavanje pekmeza odlazi u prošlost. Nova ekološka receptura predstavljena je na osječkoj tržnici.

Kod pripreme pekmeza domaćicama je dosad najveći problem bilo ukuhavanje dok se pekmez ne zgusne. Pritom su se često upotrebljavali dodaci koji su narušavali ekostandarde.

Da bi tome doskočili, a i smanjili količinu šećere, u Udruzi Ecorural Net Osijek počeli su u pekmez dodavati chia sjemenke, objašnjava Ljiljana Olujić, predsjednica Udruge. 

Marica Završki je za svoj pekmez od kupina dobila niz medalja, a sjemenke biljke iz Južne Amerike dale su čudotvoran rezultat ne narušavajući pritom ni izgled, ni okus, ni ekostandarde. Odlučili smo se za chia sjemenke, one zgušnjavaju. Imaju puno pektina i energetski su jake, ističe gospođa Marica.

Sve više potrošača kupuje domaće pekmeze, pogotovo one koji su iz ekološke proizvodnje. Tematski dani ekoloških proizvođača na osječkoj tržnici iznimno su dobro posjećeni, jer osim prodaje imaju i edukativni karakter.

Nakon ovog dana mnogi su saznali da se sjemenke chia mogu iskoristiti u svim domaćim receptima za pripremu hrane u kojima je potrebno zgušnjavanje, a da se ne naruši kvaliteta potpuno prirodnog proizvoda od voća ili povrća.