Kako se šminkati ljeti

Gotovo svaka djevojka tijekom ljeta želi imati prozračni make up prilagođen visokim temperaturama.

Make up artistica Sanja Agić pokazala je ekipi Dobrog jutra kako se pravi baš jedan takav, a Lucija Juroš otkrila je nekoliko jednostavnih trikova za prikrivanje nedostataka na licu. Upute za večernji make up potražili su na instagramu beauty bloggerice Amadee Lasić. <<

Preporuke Sanje Agić

Za laganu ljetnu šminku potrebna nam je: hidratantna krema i tekući puder, korektor, fiksator, rumenilo, sjenila, uvijač trepavica, maskara, olovke, ruž.

Za početak je potrebno svaku kožu pripremiti za make up bez obzira bilo ljeto ili zima. Treba jedna hidrantna krema jer na taj način koža puno ljepše diše. Tek se nakon kreme nanosi puder. Zatim i korektor, ako je potreban.
Većina žena se našminkaju ujutro jako brzo, preskoče jedno tri, četiri koraka i oko podne već nemaju ništa na licu, ističe Sanja. Stoga ne preskačite četvrti nezaobilazni korak – nanošenje pudera u kamenu, odnosno fiksatora. Dobro je kombinirati dvije nijanse pudera u kamenu. Oko očiju bi bilo bolje staviti svjetliji puder, a okolo malo tamniji. Tako dobivamo jednu prirodnu 3D varijantu na licu. Slijedi konturiranje lica. Važno je napomenuti da ono ne zamjenjuje rumenilo. Da bi izgubili tragove i rubove nanošenja rumenila dobro je, uz pomoć kista koji smo koristili prije za puder u kamenu, malo proći nakon rumenila i tada dobijmo prirodan dojam na licu. Za prirodan izgled oka Sanja upotrebljava bež, neutralne, smećkaste nijanse. Uvijek je jako dobro, dobro 'izblendati'  sjenila da se ne vide nikakve linije, tj. ono gdje je naneseno sjenilo kistom.

Unutar oka nanijela je bež olovku kako bi otvorila pogled. A na usne ružičastu. Olovka na usnama olakšava nanošenje ruža te onemogućuje njegovo razmazivanje. Za kraj je trepavice podignula i nanijela maskaru, te počešljala obrve. Ovo je Sanjijn prijedlog za ljetni make up koji može podnijeti i dnevni i večernji izlazak.

Savjeti Lucije Juroš

Vrata svoje agencije za ljepotu otvorila je ekipi Dobrog jutra i make up artistica Lucija Juroš. Ovdje školuje buduće vizažiste te poučava one kojima u profesiji dobro dođe znanje o pravilnom šminkanju.

Reporterku Anu Malbašu savjetovala je kako da samo napravi neke korekcije, jer izgledno je u svom poslu Ani neće svaki puta prije nego stane ispred kamere, biti dostupan i profesionalni šminker. Važno je naučiti kako sama korigirati neke osnovne stvari.

Ani su potrebne, kaže Lucija, ove korekcije: prekrivanje podočnjaka, podizanje kapaka i isticanje jagodica. Naučila je Ana da tamne smeđe-sivo-plave podočnjake ipak moguće prikriti, i to narančastim korektorom. Dobro ga utapkamo te zatim prekrijemo podlogom u boji tena.

Lucija Juroš nudi i jednostavan način za postizanje dojma otvorenog oka: bijelu ili krem olovku nanijeti unutar oka te tušem iscrtati liniju koja prati ⅔ prirodne linije trepavica od unutrašnjeg kuta oka prema vanjskome, a zadnju trećinu linije završavamo suprotno od smjera prirodnog pada oka. Da bismo kapke vizualno podignuli, potrebno je tamnijim sjenilom osjenčati pregib kapka. Nanosi se i tzv. blenda tik iznad dijela kapka koji želimo vizualno podignuti.    

Jagodice je jednostavno naglasiti nanošenjem sjene ispod jagodične kosti koju zatim laganim pokretima razmažemo prema unutrašnjem dijelu lica. Za pojačan dojam na najispupčeniji dio jagodice nanosimo osvjetljivač.

Za postizanje takozvanog wow efekta, savjete osim kod Lucije osobno u studiju, možete potražiti u knjizi ili na nekoj od društvenih mreža, što je danas jako popularno.

Vizažistica Amadea Muše gotovo svakodnevno za svoje pratitelje na Instagramu objavljuje kratke videozapise s uputama za pravilno šminkanje.