I redovnici spotove snimaju

Redovnički sastav Laus ovih dana na otoku Krapnju pored Šibenika snima video spot za svoj prvi singl – 'Anđel gospodnji se moli'.

Ta glazbena skupina nastala je kao dio programa Godine posvećenoga života u Katoličkoj crkvi. Kroz nju se više od 4.000 hrvatskih redovnika i redovnica odlučilo intenzivnije predstavljati hrvatskoj javnosti.


Ovim videouratkom Laus će se prvi put predstaviti široj javnosti. Vjetar u leđa ovim redovnicima i sestrama dale su reakcije publike koja je vrlo dobro reagirala na redovničku himnu 'Hvala redovnika' u izvedbi Redovničkog band aida. Jednom prigodom na benzinskoj crpki susreće me poznanik, vjernik i govori mi da nakon što je vidio videospot  'Hvala redovnika'  nikada toliko radosti nisam vidio u Crkvi, ističe fra Anto Gavrić, voditelj projekta Laus.

Odradio je bend aid i gažu s papom Franjom u Sarajevu, no, kažu, imao je čak 107 članova pa su putovanja i nastupi bili otežani. I tako je nastao Laus. Htjeli smo pokazati da je i glazba i pjesma jedno sredstvo nove evangelizacije i mislim da bi Crkva trebala više pozornosti posvećivati ovom načinu evangelizacije, dodaje fra Gavrić.

Krapanj nije slučajan odabir. Tekstopisac Tomislav Baran inspiraciju je dobio zahvaljujući zvonjavi zvona krapanjske crkvice. A pjesma govori o molitvi 'Anđeo gospodnji'. Pjesma ima dalmatinski melos, taj jedan dalmatinski štih. Ja sam Zagorka pa je to meni nešto novo, jedan novi izazov, ali sigurno će ljudi osluhnuti i vjerujem da će se pjesma publici jako svidjeti, iskrena je s. Dijana Lončarek, članica redovničkoga zbora Laus.

Sestra Dijana ne smatra se zvijezdom. Zvijezda? Pa ne bih rekla baš zvijezda, to je utjecaj medija koji nas jednostavno promoviraju na jedan drugačiji način. Mislim da je to izazov svakom pojedincu, odnosno svakoj posvećenoj osobi. Mi jednostavno osluškujemo i poticaj pape Franje koji kaže da treba izaći iz sebe, da treba svijetu ponuditi nešto drugačije. Pa evo, mi smo se potrudili to učiniti.

Prvi videospot redovničkoga sastava Laus svjetlo dana trebao bi ugledati već u rujnu, a nakon ovog dalmatinskog, spremaju se zapjevati i na kajkavštini. A za Božić ponovno najavljuju okupljanje Band Aida i snimanje spota za božićnu pjesmu.