Znate li što radi kovinopojasar?

Izlog pun bakrenog posuđa  očekivali biste možda u Sarajevu, ali ne i u središtu Zagreba.

Ipak u dnu mirnog dvorišta u Vlaškoj ulici već 62 godine postoji kovinopojasarska radionica. Osnovao ju je inženjer August Havel, a danas u njoj rade već treća i četvrta obiteljska generacija. Ime radionice je ostalo je po tastu, odnosno djedu, jer svi znaju za tog Havela i da postoji u Vlaškoj ulici, pa se vraćaju ljudi koji su dolazili i prije 40, 50 godina, objašnjava Dražen Radotović, današnji 'gazda'.

Radionica i obrt Havel s razlogom je zaštićen kao kulturni spomenik grada Zagreba. Osim obrta Havel u Zagrebu ne postoji registrirani obrt kovinopojasara. Osim što među mladima nema interesa, ne postoji više niti škola u kojoj bi se ovaj zanat mogao izučiti, ističe majstor Dražen. Njegov sin Luka izučio je za bravara, da bi mogao nastaviti s obrtom, a zahvaljujući djedu i tome što je u ovoj radionici obavljao i praksu, naučio je biti kovinopojasar.

Kovinopojasar je specifičan zanat. I kovanje i 'trajbanje', sve se ubraja u kovinopojasarenje, kao i narezivanje finih navoja, grla lustera i sličnih stvari, objašnjava majstor Dražen.

Obrt preživljava zahvaljujući nekim serijama poluproizvoda koje rade za druge proizvođače, a u slobodno vrijeme izrađuju i uporabne predmete, roštilje, peke, tavice i naravno turistima i nekim domaćicama najdraže džezve. Nema bolje kave nego one skuhane u njihovoj džezvi, kažu. No početak svega jest savršeno odrezana kružnica.

Aluminijski tanjuri danas su prava rijetkost, posljednji su ih put radili za nečije vjenčanje. Iz njih su gosti jeli, a kasnije ih kao uspomenu odnijeli kući. Sada ih ponovo rade, bit će rekvizita za nastavak filma o Winnetouu koji se upravo snima u Hrvatskoj. Iako vrlo mlad, Luka je zaista usavršio taj nimalo jednostavan posao, a za sve je kriv pokojni djed.

Nema te instalacije koju obrt nije u stanju izraditi, bitne su samo točne mjere. A dvorišni bezimeni mačak je car, ne samo da ih samo za njega ručno izrađuju, ovi majstori zanata svakodnevno i pune zdjelice.