U Virovitici vole vlakove bez obzira na veličinu

U povodu 'Rokova' i obilježavanja 781. rođendana grada, na virovitičkom Željezničkom kolodvoru u prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica predstavljena je zanimljiva izložba maketa malih vlakova pod nazivom 'Virovitica voli vlakove' strastvenog sakupljača i entuzijasta Virovitičanina  Gorana Denca. Posjetitelji su mogli razgledati preko 150 lokomotiva i 500 vagona na više od kilometar tračnica.


Preko Željezničkog kolodvora Virovitica prometuju vlakovi na relaciji Zagreb - Osijek, no nekoliko metara dalje u zgradi kolodvora prava je prometna gužva na tračnicama, zapravo svijet u malom jer tamo voze mali vlakovi i to njih nekoliko stotina. Od ranog djetinjstva u njih je zaljubljen viši medicinski tehničar, Virovitičanin Goran Denac. U njih zaljubio preko kataloga koji su dolazili uz autiće koje je neumorno donosila njegova teta s privremenog radu u Njemačkoj. Iako je mašto o vlakovima, nije dobio niti jedan.

Na koncu mi se želja ipak ostvarila i malo po malo tijekom 25 godina stvarao je pravo malo željezničko carstvo, za koje je trebalo sve više slobodnog vremena, ali i prostora. Svaki slobodni trenutak Goran radije provede u društvu istomišljenika nego u nekom kafiću. Upravo je suradnja i razmjena iskustava ključ uspjeha u ovom hobiju, jer svatko radi svoj dio posla u konstrukciji željeznice koja obiluje elektronikom, a neophodnu majstorsku pomoć u ostvarivanju snova pružio mu je prijatelj Marinko Janković iz Podravskih Sesveta.

Upoznali su se preko forma primijetivši da imaju modele vlakova koje ih međusobno zanimaju. Malo pomalo od servisa lokomotive danas spajaju elektroniku. Iako netko misli da su to samo igračke, lako ga je razuvjeriti jer pojedini modeli su unikatni i proizvode se u malim serijama koje iziskuju znatna financijska sredstva. No strast prema kolekcionarstvu ipak je jača.

Makete su do nedavno bile smještene u podrumu Goranove obiteljske kuće, no zbog skučenog prostora za sve eksponate morao je pronaći veći kako bi ovaj željeznički Eldorado predstavio javnosti. Pomoć su mu pružili članovi sindikata željezničara ustupivši prostor na kolodvoru, Grad Virovitica i turistička zajednica, a u planu je i realizacija stalnog postava kako bi izložba postala svojevrsni virovitički muzej željeznice i malih vlakova.

Izložba se najviše svidjela mališanima koji su oduševljeno pratili svaki pokret kompozicija vlakova, a osim mališana i odrasli su se vratili u dane djetinjstva.