Počeo Špancirfest

Dočekali smo početak Špancirfesta! Svake godine na izmaku ljeta sjever ne tuguje već slavi i zabavlja se. Danas počinje već 17. izdanje jednog od najvećih festivala u regiji, festivala uličnih šetača, popularnog Špancirfesta.

Pripreme inače, kažu nam organizatori, traju cijelu godinu, čim završi jedan, počinje rad na drugom. No, posljednjih se dana pojačano radi, u gradu je sve posvećeno festivalu, a kakva je atmosfera provjerila je naša Anamarija Horvat Šantl i uz to pronašla jedan zanimljiv par.

Prvi šetači koje je imao grad Varaždin, a po čemu je danas nadaleko poznat, su bračni par Dragišić. Gospođa Vesna sjeća se kako je prije dva desetljeća njezin suprug Srećko odjenuo građansko odijelo, došao po nju i počela je njihova kostimirana šetnja koja traje i dan danas. 

Danas ima desetak raznih haljina napravljenih po uzoru na one kakve su se nosile u drugoj polovici 19. stoljeća. Gospodin Srećko gotovo je cijele godine u elegantnom fraku. No osim toga puno je poznatiji po svom verglecu bez kojeg ništa u gradu, pa tako ni Špancirfest, više ne može.

Grad je već odavno spreman za brojne izvođače i drage goste i mnoštvo događanja. Dovoljno je reći - 450 događanja u 10 dana.