Kada srce automehaničara osvoji začinska paprika

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Danas predstavljamo poljoprivrednika iz Vukovarsko- srijemske županije koji je svojim proizvodima zaslužan za sjajan okus kulena, kobasica i kulenovih seka. Da se od uzgoja začina može lijepo i slasno živjeti dokazuje Darko Marić iz Vrbanje u okolici Vukovara.
 
Automehaničar Darko u poljoprivredu se zaljubio prije 40 godina. Nije tada imao ni hektar zemlje, a kamoli traktor, no vodila ga je ljubav prema slavonskoj crnici. Od nje je odlučio živjeti.

Danas Darko ima 100-tinjak hektara vlastite zemlje i 50 hektara u zakupu. Posao mu nije težak, a svaka godina nosi novi izazov, ili kako kaže sve znate što treba napraviti, a svaka godina vam je drugačija. U početku je sijao pšenicu i kukuruz, a tu i tamo bi posadio i sjeme lubenica i bundeva, no srce mu je osvojila začinska paprika. Za nju se odlučio jer je izračunao da se od nje može jako dobro zaraditi. Ljuta i slatka paprika danas se zeleni na oko 8 jutara njegove najbolje zemlje. Sa sadnjom je počeo prije devet godina i od jednog jutra stigao je na današnjih osam. Širio bi se i dalje, no nismo imali površinu koja je pogodna za navodnjavanje, a povrće se bez navodnjavanja ne može uzgajati.

Sve što posije i proda. Njegovu papriku doslovno razgrabe najbolji proizvođači kulena i kobasica. Darko se uvoza ne boji, jer kvalitetnije od njegove paprike, kaže, nadaleko nema. Ne zna on ni što su ljetovanja ni zimovanja jer u polju je od zore do mraka. Ali uporan rad i trud zemlja obilno nagrađuje. Kaže da s obitelji živi solidno i napominje nema u polju brze i lagane zarade, treba imati mjeru i unatoč svemu nikad ne bi mijenjao ono što radi.

Ljubav prema zemlji usadio je i četvorici sinova koje hvali da rade kvalitetno i pedantno, a tu su ljubav preneli i svojoj djeci. Supruga Katica brine se oko stoke. No ako zatreba ulazi i u traktor. Iako ovoj obitelji dan počinje i završava u poslu, oni se ne žale.

Darkov su ured hektari plodne slavonske oranice i za njega dvojbe nema - to je jedini ured koji priznaje. Ni za što na svijetu ne bi ga mijenjao.