Pripremite psa i pomozite drugima

Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi). Osnivači Centra su Ministarstvo socijalne politike i mladih RH i Grad Zagreb.

Danas su u Dobrom jutru bili doista specijalni gosti, crvena kraljevska pudla i dvije labradorice u pratnji Juliane Gyorgy Matešić, iz Centra Silver i Jasminke Maligec, dugogodišnje socijalizatorice. Kraljevske pudle upravo su zahvaljujući Centru Silver prvi puta u Hrvatskoj i to zbog programa socijalizacije pasa.

Program uzgoja, socijalizacije i školovanja pasa pomagača Centar provodi prema međunarodno priznatim standardima. Socijalizacija započinje odabirom šteneta u dobi od šest do osam tjedana i testiranjem njegovih predispozicija. Odabrano štene treba odrastati u obitelji, da se navikne na sve okolnosti svakodnevnog života, u njoj usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti. Tijekom socijalizacije Centar Silver volonterskim obiteljima pruža stručnu pomoć i podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa.

Nakon socijalizacije, u dobi od 16-18 mjeseci počinje program školovanja. Prva dva mjeseca školovanja svi psi prolaze isti osnovni program. Nakon toga ih procjene radni instruktori te ih prema pokazanim sposobnostima uključuju u programe za pse vodiče, rehabilitacijske ili terapijske pse. Završna faza školovanja psa je usvajanje vještina prilagođenih specifičnim potrebama korisnika. Bez obzira koji program pas prolazi njegovo školovanje traje osam mjeseci.

Sve o psićima koji čekaju socijalizaciju možete doznati ako pošaljete upit na centar.silver@czrs.hr ili nazovete kontakt za buduće socijalizatore 099 6094 923.