Donkihotovske ljetne večeri

Imanje Udruge za terapijsko jahanje Don Kihot u zagrebačkim Sesvetama tijekom cijelog ljeta četvrtkom, petkom i subotom organizira Donkihotovske ljetne večeri. Volonteri udruge pripremaju mnoštvo starinskih igara i zabavu u prirodnom okruženju u kojoj će uživati i odrasli i djeca.

Prirodom okruženo imanje i prekrasni konji pozivaju na ljetno uživanje. Starinski krajolik idealna je kulisa za druženje i igru. Djeci pružamo jedno iskustvo koje ne mogu doživjeti u gradu, vraćamo se baš na selo i bez nekakve sterilne pipe, stvarno iz bunara vadimo vodu, konji šeću okolo, doživljavaju nekakvo djetinjstvo koje većina djece više nema priliku doživjeti, objašnjava Melita Majhut, volonterka na Donkihotovskim večerima. Tako su povezani s prirodom. Igraju se u blatu, zamazani su i ne brine ih to do navečer dok se ne idu kupati.

Zato je napravljena i posebna vanjska kuhinja, za baš takvu igru. U toj blatnoj kuhinji rade se 'blatni specijaliteti'. A kada se mali kuhari uprljaju blatom, slijedi boja. Vrijedan je savjet stoga, da na ovo druženje svakako treba obući stariju odjeću, kako bi igra bila neometana. Svaka večer donosi drukčiju igru, a neke se zanimljivije i ponavljaju. Cilj je jednako igrati igre i urediti imanje da bude što šarenije i ljepše.

Kako se sve odvija u krugu udruge za terapijsko jahanje konja, jahanje je jedna od zanimacija u kojoj se djeca mogu okušati. Kad se spusti večer, naloži se vatra, a ovoga puta organizirano je i jedno natjecanje. Na poligonu su volonteri pokazali koliko dobro vode konje, a bila je pripremljena i nagrada za pobjedničkog konja – puna zdjela jabuka, mrkve i malo šećera.

Imaju ova druženja i posebnu namjenu. Cijelo selo zna za nas, pridružujemo se zajednici i pokušavamo djecu, naše korisnike kad dođu na druženja da se integriraju s ostalim dijelovima društva, sa zdravom djecom. I to je velika stvar, ističe Melita.

Čist zrak, priroda, životinje i mnogo zabavnih igara prava su pozivnica za sve i velike i malene.