U omiškoj luci uprizorena gusarska bitka iz 13. stoljeća

U gradskoj luci u Omišu 18. kolovoza navečer rekonstruirana je gusarska bitka iz 13. stoljeća u kojoj su borbu vodili omiški gusari predvođeni knezom Malduhom Kačićem s Mlečanima.

Spektakularne prizore ove pomorske bitke u kojoj su omiški gusari pobjedili Mlečane predvođene zapovjednikom flote Akoncijem promatralo je oko deset tisuća posjetitelja među kojima je bilo i mnoštvo turista.

U priredbi koja se već devetu godinu zaredom održava u omiškoj gradskoj luci sudjelovalo je oko stotinu članova povijesne skupine Omiških gusara te Dubrovačkih trombunjera, Kliških uskoka i viteškog društva Kumpanija iz Blata na Korčuli.

U rekonstrukciji bitke u omišku gradsku luku uplovio je veliki mletački jedrenjak, a napali su ga gusari s malih brodica. Tijekom napada sijevale su sablje, čuli su se pucnji kubura i gusarskih topova, a omiški gusari pobijedili su nadomoćnijeg neprijatelja. Zarobljeni zapovjednik Mlečana Akoncije spasio je pak svoj život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, te se obvezao da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom.

Pogledajte kako je to izgledalo.