Što možete vidjeti u muzeju svega i svačega

Prozirna putna torba za nudiste, uređaj za čišćenje nosa, splav za spašavanje muha iz juhe i stotine drugih predmeta dio su postava neobičnog muzeja u Austriji.

Muzej 'Nonseum' (od engleskog nonsense, besmislica) glavna je atrakcija Herrnbaumgartena, sela blizu granice sa Češkom poznatog po uzgoju vinove loze, sat vremena udaljenog od Beča.

U muzeju koji redovito popunjavaju duhoviti izumitelji može se vidjeti zbirka rupica za puceta izloženih u četvrtastim kutijicama s prozirnim poklopcem. 'Ovo je treća rupica odozgo na Napoleonovoj odori', ozbiljno komentira Susanne Machac koja radi u muzeju. 'A ova ovdje je austrijskog ministra vanjskih poslova u prigodi potpisivanja ugovora o neovisnosti'.

Uz pušku sa savijenom cijevi za one koji si žele oduzeti život, tanjur s ispustom i čepom za one koji se žele riješiti neukusnog jela, aktovkom za špagete i triciklom za blizance (od kojih svaki vozi u suprotnom smjeru), 'Nonseum' želi nasmijati svoje posjetitelje, ali i na fin način uputiti kritiku potrošačkom društvu.