'Varaždinsko zelje', nova turistička atrakcija Špancirfesta

Varaždin je uoči Špancirfesta dobio novu umjetničku instalaciju nazvanu 'Varaždinsko zelje' smještenu na križanju Bakačeve i Uske ulice, nastalu od pribora za jelo kojeg su tijekom 2014. u akciji skupljanja donirali varaždinci.

Kako se ističe u priopćenju, instalacija je postavljena na 'mjesto rezervirano za umjetnost', koje će ove godine tijekom festivala ugostiti tridesetak mladih umjetnika na svojevrsnom ateljeu i galeriji na otvorenom.

Izradio ju je varaždinski umjetnik Ivan Mesek, autor već postojećih i u prostor gradske jezgre udomaćenih instalacija poput popularnog 'Kraljevskog prijestolja', 'Krinoline ljubavi' ili spomen ploče 'gospodin Nitko'.

Sam autor ističe kako nije riječ o skulpturi u pravom smislu riječi, već o nastavku niza intervencija po javnim gradskim površinama koje imaju za cilj 'da se ljudi zagledaju sami u sebe, da se povežu s njom, da bude interaktivna'.

Ovogodišnji Špancirfest bit će održan pod sloganom 'Pokreni svoju kreativnost', a donosi niz noviteta. Uz već etablirane radionice za djecu u Parku kreative, ove će godine biti i kreativnih radionica za odrasle, među kojima se posebno ističu projekt 'Urbana akupunktura' te boravak mladih umjetnika iz Hrvatske i regije u Uskoj ulici.