Na Kamenskom u procesiji djevojke nose Gospin kip

Na Kamenskom pokraj Karlovca nalazi se jedan od najstarijih pavlinskih samostana u Hrvatskoj. Za svećenički red Pavline veže se zanimljiva povijest. Najstariji zapis o Pavlinima na Kamenskom datira iz davne 1404. godine. U 18. stoljeću su prognani iz Hrvatske. No vraćaju se 70-tih godina prošloga stoljeća. U svim tim povijesnim mijenama nastali su i zanimljivi običaji. Jedan od najstarijih, nošenje Gospina kipa, očuvan je i dan danas.

Na dan Velike Gospe uloga male Jelene je vrlo ozbiljna. Ekipa Dobrog jutra ulovila ju je kad se spremala biti mala pratnja za nošenje Gospina kipa. Narodna je nošnja obavezna, i pokoji ukras. Nika Latković, sjeća se kako je prije deset godina bila mala pratilja poput Jelene. No sada je, s 14 godina, dovoljno odrasla da preuzme jednu od glavnih uloga. Nosit će s još desetak djevojaka Gospin kip.

Na blagdan Velike Gospe na Kamensko hodočasti na tisuće ljudi. Običaj nošenja Gospina kipa postoji od pamtivijeka. I budući da je župa sastavljena od desetak sela s obiju obala Kupe oduvijek se zna da svake godine kip nose djevojke iz drugog sela. Jedne godine s lijeve, druge s desne kupske obale. Katarini Andrijašević malo nedostaje na napuni 80 godina, no sjeća se da joj je njezina prabaka pričala kako je nosila kip. Sama Katarina bila je u ovakvoj procesiji no davne 1955. godine. Išlo se dan prije na ispovijed, i onda smo drugi dan došle na pričest sve jednako obučene. To je bila velika čast i tomu su se veselili i veliki i mali. Nosila sam ja pa su onda moje kćeri, pa je unuka, i sad praunuka je pratilja.

Tradicija se u kamenskoj župi prenosi s koljena na koljeno. Novo moderno vrijeme nije ju ni okrznulo. Pa, ni niti jedan rat. A na ovome prostoru u posljednjih stotinu godina prohujala su čak tri. I za vrijeme Domovinskog rata, iako je Kamensko bilo okupirano kip je bio spašen i nosio se u par kilometara udaljenom Karlovcu. U ovim selima nema kuće iz koje žensko dijete nije nosilo Gospu.

Navodno ovaj običaj je star barem pola stoljeća. U Kamensko su ga donijeli pavlinski svećenici, negdje u 15. ili 16. stoljeću. Ne pamti se nikakav konkretan događaj zbog kojeg se Gospa štuje na ovaj način. No, s godinama to je postao prestiž i čast. 

Za desetak godina ove male djevojčice s ponosom će ponijeti kip, a jednoga dana sigurno i njihove kćeri i unuke.