3. generacija Baisovih uspješno vodi PG Grunt

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Danas vas vodimo u okolicu Varaždina, na imanje obitelji Bais

Na putu prema Varaždinu zastali smo u jugoistočnom dijelu te županije, u mjestu Jalžabetu. Jer ondje je pravo poljoprivredno carstvo. Imanje obitelji Bais. Dobrodošli na naš 'Grunt', dočekao je ekipu Dobrog jutra Vladimir Bais. Ime potječe od kajkavskog grunt kaj znači nekakvi posjed, imanje poljoprivredno. Nekoliko generacija unatrag seže, nasljeđuje se s koljena na koljeno, modernizira i svatko dodaje nekaj svojeg novoga, objašnjava dalje Vladimir.

Posao je pokrenuo Vladimirov djed koji je, bez obzira na poodmaklu dob, radio ovdje sve do prošle godine. A sada se, na 20 hektara, za povrće svakodnevno brine sedmero članova obitelji, od najmlađih do najstarijih. I kćeri Barbara i Jana pomognu u poslu koliko mogu. Baisovi proizvode oko 3 milijuna presadnica godišnje, a uzgajaju i povrće. 

Život u prirodi i s prirodom, slažu se svi odreda, ne bi mijenjali ni za što. Imamo sve kaj nam treba, radimo, da je lako, nije lako, ali mislim da se može od toga živjeti, ističe Vladimir. Da nisam rođen u ovoj obitelji i da to odmalena ne radim, možda i ne bih izabrao, ali puno je lakše kad imate nekog ispred sebe koji vam pokaže put, na neke osnovne stvari vam ukaže, a vaš posao je onda dalje da to nadogradite.

Krastavci, cikla, salata, blitva, rajčice... sve povrće koje uzgajaju, kupci mogu naručiti i tako da dođu ovamo. Danas ipak nije nevažno uvjeriti se kako se nešto uzgaja. Svjestan je Vladimir da je danas naglasak na ekološku proizvodnju povrća, koje je time i skuplje ali zdravije, pa planira i sam početi se baviti ekološkom proizvodnjom. Već i danas koliko može primjenjuje eko-načela u proizvodnji i dodatno uči o takvom načinu uzgoja povrća.

Premda ovakav način života zahtijeva mnogo radnih sati, a trud ne znači uvijek i uspjeh, jer ovisite i o majci prirodi. Ipak, ovaj grunt je njihova prošlost, sadašnjost, a sudeći prema entuzijazmu najmlađeg naraštaja obitelji, bit će još dugo i njihova budućnost.