21. SFF: Buran pljesak za Matanićev "Zvizdan"

Hrvatski film Zvizdan redatelja Dalibora Matanića otvorio je natjecateljski program u kategoriji igranog filma 21. Sarajevo film festivala (SFF), a već na posebnoj novinarskoj projekciji dobio je buran pljesak i brojne pohvale publike.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala u Puli, Matanićev Zvizdan, na filmskom je platnu, kako je u Sarajevu nakon projekcije istaknuo sam redatelj, ponovno otvorio pitanje odnosa prema drugima uz neskrivenu nakanu da se sve one koji ga pogledaju potakne na pozitivne promjene i uklanjanje mržnje.

Film sam snimio jer me je odgojila baka koja mi je dala najviše ljubavi na svijetu, a kada je došlo do cura rekla je: 'Samo ne Srpkinja'. Pitao sam se otkuda osobi koja mi je pružila toliko ljubavi i nježnosti taj kod mržnje i netolerancije i onda sam shvatio kako ga svi mogu imati, kazao je Matanić dodajući kako je specifičnost njegove filmske priče smještene na područje Knina to što su ljudi u ovom dijelu Europe dodatno zaraženi poviješću, koja služi kao neka vrsta pogonskog goriva za uvijek nove ratove i sukobe na istim matricama.

Matanić je kazao kako se stoga odlučio napraviti film koji neće samo oslikati stvarnost nego poticati na promjene. Dodao je kako je to odraz negova shvaćanja uloge filma, koji mora biti poticaj na djelovanje u pozitivnom smislu, a ne tek puka zabava jer u protivnom gubi svoje umjetničko značenje i ulogu.

Prvog dana 21. SFF-a u natjecateljskoj konkurenciji za najbolji dokumentarac prikazan je hrvatski film Lijepo mi je s tobom, znaš redateljice Eve Kraljević.

Priča je to o odnosu dviju sestara od kojih jedna ima Downov sindrom. Kamera bilježi druženje njih dviju tijekom deset godina portretirajući poteškoće s kojima se susreću u društvu opterećenom brojnim predrasudama.

Sarajevska je publika u okviru programa Open air mogla vidjeti i francuski film Dheepan, dobitnika ovogodišnje Zlatne palme festivala u Cannesu koji donosi priču o izbjeglicama iz Šri Lanke u potrazi za sretnijim životom u Parizu.