Tekst kapelana P. Berkea iz 1765. uprizoren kao kazalište sjena

'Kinč osebujni' kazališna je predstava temeljena na književnom predlošku bistričkog kapelana Petra Berkea, tiskanog 1765., a govori o povijesti crnog kipa bistričke Marije i milosnim uslišanjima koja su se događala po zagovoru Majke Božje Bistričke.

Po uzoru na srednjovjekovna prikazanja Marijinih mirakula, Amaterska dramska skupina Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici pod vodstvom iskusnog redatelja Jovice Šege uprizorila je Berkeovo djelo u formi crkvenog prikazanja, ali ovaj puta u tehnici kazališta sjena.

Dok se Marija Bistrica priprema za više od 30 000 hodočasnika na Blagdan Velike Gospe, u crkvi na otvorenom podno Kalvarije priprema se i predstava Kinč osebujni. Priču o starijoj povijesti svetišta i uslišanjima koja su se događala po zagovoru Majke Božje Bistričke izvodi 10 srednjoškolki i to u tehnici kazališta sjena.

Posebnost predstave je i što se izvodi na gotovo zaboravljenom jeziku. Na starokajkavskom jeziku iz 18. stoljeća, na gotovo originalnom jeziku na kojem je i Berke napisao samo djelo, to je zaista prelijepi jezik i nastojimo ga na ovaj način sačuvati i približiti današnjim generacijama, objašnjava Snježana Husinec, predsjednica ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici

Bogatstvo kulturne baštine publici su približili režiser Jovica Šego i autor glazbe Mario Galoić, koji je oživio stare marijanske napjeve. Bistrička djeca izradila su maske, a sudjeluje i župni zbor mladih te solistica Mihaela Gradečak. Predstava je premijerno izvedena prošlog prosinca, a ove godine očekuju mnogobrojnu publiku, jer prvi put nastupaju na otvorenom i to večeras na Veliku Gospu.

Kad nad Marijom Bistricom padne mrak ugasit će se i svjetla koja inače uvijek osvjetljavaju svetište kako bi hodočasnici mogli uživati u kazalištu sjena.