Međunarodna razmjena srednjoškolaca

Udruga Globus (AFS Hrvatska) nevladina je i neprofitna organizacija, bavi se razmjenom učenika srednjih škola, a do sada su poslali na razmjenu stotinjak hrvatskih i ugostili tridesetak stranih učenika. Sada trebaju pomoć, jer nedostaje im još 4 obitelji koje imaju slobodna krevet za srednjoškolca na razmjeni.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su Maja Miholjek, koordinatorica za prijem stranih učenika, Marta Opačić, koordinatorica za odlazak naših učenika i volonterka Matilda Štilinović. Govorile su o Udruzi, o svoji iskustvima s razmjena te o tome kako i tko im u ovom trenutku može najbolje pomoći.

Početkom rujna dolaze strani učenici na programe srednjoškolske razmjene u trajanju od tri do deset mjeseci u kojem periodu ih ugošćuju hrvatske obitelji, tzv. obitelji-domaćini. Tri djevojke iz Belgije i jedna djevojka iz Italije koje dolaze na tromjesečnu razmjenu i dječak iz Njemačke koji dolazi na šestomjesečnu razmjenu još uvijek nisu pronašli svoju obitelj-domaćina. Ako to ne uspiju morat će odustati od Hrvatske i svoj 'razmjenski staž' odraditi negdje drugdje. U Globusu misle da bi to bilo šteta, jer svi srednjoškolci koji prođu program učeničke razmjene kasnije postanu dobri ambasadori zemlje domaćina. Boraveći u obitelji i polazeći nastavu oni dobro upoznaju Hrvatsku i usvajaju naše običaje te svoja saznanja i iskustva dijele u svojoj zemlji te tako promoviraju Lijepu našu.

Oni koji se odluče biti domaći prođu i tečaj na kojem razgovaraju o integriranju u obitelj, da razumiju da će s jezikom imati problema, ali da to nije prepreka. I obitelji-domaćini i učenici na razmjeni uvijek imaju potporu jednoga od volontera Udruge. Od obitelji se očekuje da učeniku osigura 3 obroka dnevno, slobodna krevet i naravno svoju dobru volju. Često obitelji sa svojim gostima ostanu prijatelji za cijeli život.

Udruga Globus (AFS Hrvatska) poziva sve zainteresirane obitelji koje su željne upoznati jednu stranu kulturu i predstaviti našu kulturu stranom učeniku/ci da se jave na telefon 091/318-1994 Maji Miholjek ili elektronskom poštom na majamiholjek@afs.org.