Slasna kriška ličkoga sira, životni poziv obitelji Anić

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Danas vas vodimo u Krsano, na sir, obitelji Anić!

Svaka priča o dobrom i kvalitetnom siru zapravo počinje ovdje - na prekrasnom pašnjaku. A ovaj je među najljepšima u zemlji, smješten podno netaknutih velebitskih padina. Svakodnevno obitelj Anić kosi i skuplja travu kako bi osigurala što bolju hranu za krave te dobila kvalitetno mlijeko za proizvodnju sira. Dečki bi radije na more, no ipak se ne žale. Raditi se mora, a posla uvijek ima preko glave. 

Ponekad stigne neočekivana pomoć iz Zagreba, stigao je rođak Luka kojem ne smeta što praznike provodi radno na Velebitu, s rođacima. Kaže, ima to i prednosti, ovdje imam više prijatelja, bratića, a u Zagrebu svi odlaze na odmor.

Perica Anić radio je na brodu 10 godina i jednoga dana odlučio da je vrijeme za čvrstu luku. Vratio se u rodno Krasno, nedaleko od Otočca, i odlučio se okušati u proizvodnji sira. U početku je samo želio popuniti proračun, no uskoro je shvatio da mu je sir u krvi te da o njemu zna mnogo više nego što je mislio. I tako je slasna kriška ličkoga sira postala njegov životni poziv. Od dvije mamine kravice, dana s ima štalu sa 16 krava koje dnevno daju po 15 l mlijeka.

Mlijeko ne otkupljuju od drugih proizvođača i sve što ulažu u proizvodnju njihovo je. Sir proizvode samo od mlijeka koje dobiju od svojih kravica. Voljeli bi imati više blaga, ne bi bilo loše da je manje administracije. Posebna je gnjavaža to što svu papirologiju moraju nositi u 40 km udaljen Senj. A zna se dogoditi i da je radno vrijeme završilo upravo prije njihova dolaska ili je red ispred njih predugačak. No ne predaju se, ali za sada zbog toga ne planiraju širiti poslovanje.

Za proizvodnju sira, znaju to svi majstori sirari, najvažniji su sastojci ljubav i pažnja. Da bismo uživali u ukusnim kriškama, svaki se kolut mora paziti i maziti punih 45 dana, a za to je zadužena Nikolina Anić. Nakon 45 dana sir odlazi na posljednje putovanje - prema kupcu. No da biste kupili ovaj sir, trebate imati malo sreće, jer je potražnja velika. Sve što proizvedemo to i prodamo čak nam i fali, hvali se Nikolina. Proizvode škripavac, tvrdi kravlji sir u kori – Krasanarski i rade kravlju skutu.

Svima je poznato da poljoprivrednici jedu kruh sa sedam kora i često ne znaju hoće li ga uopće imati. No ako je suditi prema ovoj obitelji, budućnost proizvodnje sira je blistava. Njima žara i volje ne manjka, ali žao im je što nemaju veću potporu i pomoć institucija, primjerice u izradi projekata za povlačenje novca iz europskih fondova ili barem u smanjenju papirologije. Smatraju da bi tada sir s ličkih padina zablistao uz bok cijenjenim europskim sirevima.

Do tada im nije problem svakodnevno uživati u iznimnom okusu i mirisu krasnog sira iz najkrasnijeg kutka Like.