Zdravlje je u prirodi, samo ga treba pronaći

Hrvatska je prebogata samoniklim ljekovitim biljem. Obitelj Malogorski poziva da se vratimo prirodi i koristimo to veliko bogatstvo za ljudsko zdravlje.

Mjesto Vurot u blizini Siska obiluje šumama i obraslim livadama. Nekima pustopoljina bez igdje ičega, a obitelji Malogorski – raj  na zemlji. Naša obitelj ima dugu tradiciju prepoznavanja i korištenja ljekovitog bilja stotinjak godina. Vjerujem da je to razlog što su svi stogodišnjaci, objašnjava Mirjana Malogorski.

Mirjana je veći dio života provela izvan Hrvatske, ali je istraživanja ljekovitog bilja u domovini - uvijek imala na oku. Prije 25 godina odlučila se vratiti u Sisak sa svojom obitelji, kupiti šume i zemljišta i iz njih crpiti bogatstvo biljaka.

Znanje o ljekovitim biljkama žene iz Mirjanine obitelji prenosile su s generacije na generaciju. Kći Helena studirala je ekonomiju, ali će baš kao i njezina majka, baka i prabaka život posvetiti prirodi. Ekoteren obitelji Malogorski ima  stotinjak ljekovitih biljaka, ali to nije bio glavni razlog zašto su ga kupili. Mirjana se naime zaljubila u brezina stabla. Trideset godina proučava ljekovitost breza i radi zanimljive proizvode od njih. Znanstveni dokazi pokazali su da sok breze sadrži betulinsku kiselinu koja je pravi melem za organizam. Pročišćava bubrege, regenerira stanice organizma. U rano proljeće kada kolaju sokovi ako se naslonite na brezu čujete neobične zvukove što pokazuje da je vrijeme da se crpi sok.

Mirjana tvrdi kako je Hrvatska prebogata samoniklim ljekovitim biljem i da je velika šteta što se više ljudi ne zanima i bavi njime, jer ne samo da je riječ o unosnom poslu već i o velikom bogatstvu za ljudsko zdravlje.