U 78. još kugla i vodi juniorske treninge

14 medalja, 13 svjetskih prvenstava, 150 nastupa s reprezentacijom - sve te brojke vežu se uz kuglačicu Šteficu Krištof, najuspješniju u Hrvatskoj. Ekipa Dobrog jutra posjetila ju je u kuglani Grmoščica, gdje vodi treninge za djecu. Evo što nam je ispričala o svojim sportskim počecima i uspjesima.

Štefica Krištof i danas ima preciznu i mirnu ruku. Ta 78-godišnjakinja najuspješnija je kuglačica bivše Jugoslavije i Hrvatske nakon osamostaljenja. Prvi nastupi su bili dosta teški. Najprije smo morali imati prvenstvo općine, pa grada, pa regije, pa Hrvatske, pa Jugoslavije. Tako da smo prolazili kroz različita sita. To je meni nažalost ili na sreću uspjelo već od prve godine, prisjeća se Štefica.  Kada je počela nizati medalje, teško je mogla stati: 6 zlatnih, 5 srebrenih i 3 brončane.

Nastupila je na 13 svjetskih prvenstava i na njima velik uspjeh ostvarila u paru s kuglačicom Biserkom Perman, koju je i naučila kuglati. U svijet kuglanja uvela je i Robertina Mileta, sadašnjeg predsjednika zagrebačkoga kuglačkog saveza te dopredsjednika kluba Tekstilac čiji je Štefica član gotovo 50 godina. Čekajući suprugu popustio je nagovorima Štefice i sam počeo kuglati.

Uz upornost ide i uspjeh, a uz prave uspjehe i određena doza skromnosti. S početnom stipendijom od nekoliko stotina kuna, unatoč obvezama na poslu i u obitelji, uspjela je ona s reprezentacijom ostvariti više od stotinu nastupa. Suprugu je, kaže, katkada smetala njezina duga odsutnost. Unatoč tome proslavili su 50. godišnjicu braka, uz suprugovu napomenu da ih Štefica slavi 25, jer, kako nam prenosi Štefica, žena mi je 25 godina s reprezentacijom hodala po svijetu.

Štefica sada u kuglani Grmoščica poučava djecu kako se kuglati. Prvo moraju naučiti da ne gledaju čunjeve nego mjesto gdje se kugla stavlja, da se odredi pravac rukom i kuglom, a tek onda da se gledaju čunjevi. Kuglanje je čista geometrija, kaže Štefica, a ovaj sport preciznosti naučio ju je tri stvari u životu: da bude borbena, da se ne predaje i da se uvijek može bolje. Ja još uvijek mislim da nisam napravila ono što sam mogla.

Legenda je kuglanja čija je sportska priča upisana u povijest. Može li se još nešto tome nadodati?!