Što učiniti kada se otrujete hranom

Ovo ljeto obilježavaju velike vrućine. Na visokih 35° C treba posebno voditi brigu o svježini hrane i paziti da se ne pokvari. Da je hrana pokvarena često možemo primijetiti već po mirisu ili boji. No nije uvijek tako očito pa je ljeto vrijeme kada najčešće tražimo liječničku pomoć zbog simptoma trovanja hranom.

Iako su trovanja hranom često bezazlena, dehidracija organizma i podivljale bakterije mogu ugroziti život.

Prim. dr. sc. Marko Nikolić, dr. med., internist, gastroenterolog gostovao je u Dobrom jutru i dao smjernice kako prepoznati trovanje hranom i kako se  ponašati u tom slučaju.

Uobičajeni simptomi trovanja hranom su akutni nagon na povraćanje, mučnina, bolovi u trbuhu, grčevi, proljev, vrućica i ponekad groznica uslijed opće dehidracije organizma.

Kako si pomoći?

Prva samopomoć je da u čaši vode otopite 2 žlice gorke soli i to popijete. Iako to zvuči kontradiktorno, jakim iritansima (u koje se ubraja upravo gorka sol, zatim kofein – npr. u crnoj kavi) treba dodatno stimulirati organizam da izbaci iz sebe toksine. Nakon toga treba organizam rehidrirati – nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Najbolje je to učiniti običnom vodom ili blagim čajevima.

Crni ne zaslađeni čaj pomaže pri zaustavljanju dijareje (proljeva), kao i medicinski ugljen dostupna u ljekarnama u obliku tableta. Ukoliko koristite medicinski ugljena važno je da prilikom konzumacije žvačete ili ga prije toga usitnite radi bolje apsorpcije. Prim. Nikolić preporučuje uzeti 4 – 7 tableta.

Djeci tekućinu nadoknadite čajevima doslovce gutljaj po gutljaj, a pomoći mogu (zbog kodeina, saharoze i karamele) i mali gutljaji 'najpopularnijeg gaziranog pića'. Banana je dobar odabir hrane, jer je bogata kalijem čijim gubitkom dolazi do grčeva.

Ako simptomi traju duže od dva dana potražite liječničku pomoć.

Ukoliko mislite da je trovanje hranom izazvano hranom pripremljenom izvan vašeg doma, prijavite incident svome liječniku ili direktno kontaktirajte lokalni Zavod za javno zdravstvo i sanitarnu inspekciju koji će u skladu sa svojim ovlastima istražiti objekt koji je u pitanju. Takvim postupanjem spriječit ćete širenje zaraze hranom.