Tomatina, fešta 'pomidora' u Biogradu

Nema ljeti dalmatinskog jela bez 'pomidora' odnosno rajčica, a kolovoz je mjesec kad su one najbolje za jelo i pripremu. Feštu u čast pomidora, osmislili su u Biogradu i svojim gostima ponudili starinske sorte.

Biograjka Marija Balen kuha seljačku večeru. Recept nije ispisan, već ga, kao i svaka domaćica zna iz glave, a sadrži ono čega je bilo u svakoj – pomidor, kapula, paprika i krumpir.

Upravo su pomidori ili rajčice glavne kulinarske zvijezde. Najbolji su u srcu ljeta, a u Dalmaciji su najpoznatiji šljivar za umake ili volosko srce koje se jede sirovo, mada se nađe i nekih novih sorti.

U Biogradu su rajčice iz vrta ponuđene su turistima, koji su ih hvalili, besplatno. Obožavatelji crvenog ploda znaju da se za njihov uzgoj treba i potruditi, a upravo su ljudi s mora spasili neke stare sorte od zaborava na oduševljenje kušača. Turisti će dugo pamtiti okus ljetovanja. Taj naš okus pomidora ima još okus na pomidore koje su u Europi nestale zbog korištenja GMO-a i zbog korištenja tko zna čega u zaštiti… Ono što mi imamo jedinstveno je i taj okus vraća ih u djetinstvo, ističe Marina Bolanča, organizatorica Tomatine.

Jednostavna namirnica tako je postala neupitna kraljica ljeta. Sačuvana od zaborava dobila je nove obožavatelje.