Sarajevo film festival 21. put otvara svoja vrata

Sarajevo film festival po 21. put otvara vrata svojih kinodvorana i prostora za filmske projekcije. Od 14. do 22. kolovoza publika će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine imati priliku vidjeti 259 filmova iz 57 država.

Započet 1994. godine u opsjednutom Sarajevu kao projekt koji je trebao pokazati snagu otpora i važnost umjetnosti i u takvim teškim vremenima, SFF je u proteklim godinama prerastao važnost toga grada te cijele BiH pretvorivši se u, kako ocjenjuje njegov utemeljitelj i direktor Mirsad Purivatra, najutjecajniji filmski festival jugoistočne Europe.

Deset selektora u različitim kategorijama u potrazi za najboljim filmskim ostvarenjima u proteklih je godinu dana pratilo programe najvećih svjetskih festivala sa željom da publici u Sarajevu ponudi reprezentativni izbor filmova u okviru osamnaest različitih programa.

No naglasak je na filmskoj produkciji šire regije koja podrazumijeva dvadesetak država. Upravo filmska ostvarenja iz tih zemalja najteču se za najprestižniju nagradu Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma o kojoj će odlučivati žiri pod predsjedanjem rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera i u čijem su sastavu i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, britanski producent Mike Downey, srbijanska redateljica Maja Miloš te umjetnička ravnateljica kolumbijskog filmskog festivala u Cartageni Diana Bustamante.

Među deset kandidata za najbolji igrani film bit će hrvatski Zvizdan redatelja Dalibora Matanića, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala u Puli kojemu će sarajevska projekcija ujedno biti regionalna premijera. U istoj konkurenciji je i film Naša svakodnevna priča Ines Tanović čiji je Hrvatska jedan od koproducenata. Hrvatski je film ove godine na SFF-u zastupljen i u natjecateljskoj kategoriji za najbolji dokumentarac u koju je uvršteno ostvarenje Lijepo mi je s tobom, znaš redateljice Eve Kraljević.

Kao i svake godine na crvenom tepihu SFF-a pojavit će se poznate osobe iz svijeta filma, a zvijezda kojoj će biti uručena nagrada Počasno srce Sarajeva ovog je kolovoza oskarovac Benicio Del Toro.