'Čelična žena' iz Donjeg Kraljevca

Jasmina Ilijaš, maratonka i triatlonka iz Donjeg Kraljevca, pokazuje rezultatima kako je 'čelična žena' koju do cilja vodi ljubav prema sportu kojim se bavi.

Ironman
je naziv koji se koristi u stripu, ali i u sportu. U jednom slučaju označava superjunaka, u drugom čeličnog sportaša. Treba velika snaga da se izdrži triatlon od 3 800 m plivanja, 170 km vožnje biciklom, 42 km trčanja.

Jasmina Ilijaš iz Donjeg Kraljevca maratonom se počela baviti s 23 godine. Trčanje na duge staze zato joj nije problem, ali se za prvi ironman u Mađarskoj prošle godine morala pripremati na biciklu i u bazenu. Na gradskom bazenu plivački trener Frane Čirak pokazao joj je nekoliko pokreta, a dalje je sama svladavala tehniku i plivački trening. S plivačke dionice od 25 m došla sam na 3 km postepeno nakon par mjeseci, ističe Jasmina.

I onda se mjesec dana prije utrke u mađarskom gradu Nagyatádu, u njezinoj obitelji dogodila tragedija - iznenada joj je umro otac. Mislila je odustati od svega. Ipak nakon razmišljanja i razgovora s majkom, odlučila je ići, jer sam bila svjesna da je on živ bio bi ponosan na to što sam završila. Otac bi bio itekako ponosan, jer je na cilj došla s neočekivanim rezultatom za početnicu, manje od 12 sati. Odmah su je prozvali novom nadom hrvatskoga dugog triatlona, a uz to kaže da joj nije bilo teško da je na cilju bilo još 'rezerve'. Nisam se usudila previše ubrzavati niti na plivanju, niti na biciklu, niti na trčanju, uvijek sam išla s rezervom jer sam se bojala da ne doživim kolaps.

Jasmina je izuzetno vrijedna, marljiva, ozbiljna. Naravno svatko od nas koji se s tim sportom bavi ima krize ponekad... ali kod nje to nije prisutno. Ona sve pregrmi, ništa joj nije teško, uporna je, a rezultati sami govore o njenom prirodno urođenom velikom talentu, opisuje svoju atletičarku trener Goran Pongračić.

Ove je godine, završivši mađarsku utrku izdržljivosti za 10 h 36 m 51 s postala i nova hrvatska ironman rekordera. Jasminin sportski talent otkrio je njezin trener, triatlonac Goran Pongračić, prilikom njezina prvog nastupa na poznatom varaždinskom polumaratonu. Iako joj je to bila prva utrka u životu stigla je u cilj kao pobjednica u kategoriji seniorki.

Kao samohranoj majci dvoje djece nije joj uvijek lako financijski izdržati bavljenje ovim sportom. Trener joj je zato desna ruka i pomaže joj koliko može. Njegov brat Mario posudio joj je bicikl za prvi nastup na dugom triatlonu. Danas ima svoj bicikl, ima svoju odlučnost. I idealne uvjete za još veći uspjeh. Jasmina je u kratkom periodu postigla takve rezultate, da sve ukazuje na to da će u budućnosti biti još bolja. Uz to ona ima 27 godina, a najbolji rezultati u sportovima izdržljivosti se postižu nakon 30., pa i nakon 35., ističe trener Pongračić.

Držimo fige da dobri rezultati 'čelične žene' Jasmine Ilijaš postanu još bolji!