Sladoledi neobičnih okusa

Sladoledi mogu biti različitih okusa, ali jeste li kušali ledeni desert s bosiljkom ili lipom sa sjemenkama suncokreta? Kombinacijama okusa nema kraja, a evo nekih neobičnih prijedloga. 

Nekima omiljeni desert, nekima savršeno ljetno osvježenje, kako god uzmemo, sladoled većinom jednostavno obožavamo, osobito ljeti. Potražnja sladoleda ljeti je veća, iako se kod nas sladoled konzumira cijele godine kao jedan kompletan desert. Ljeti je sladoled standardno osvježenje, jer ledeni sladoled po vrućini na našim nepcima posebna je ugoda i rashladi cijelo tijelo, ističe slastičarka Ivana Baković.

A nepca sladokusaca sve češće uživaju u naizgled nespojivoj ledenoj mješavini. Sada su najpopularniji okusi bazga s jagodom i lipa s prženim suncokretom, a osim njih imamo sladoled od bosiljka, kamilice, mrkve, timijana, matičnjaka, višnje maraske, objašnjava Ivana.

I sami vrlo jednostavno možete okušati svoju kreativnost u slaganju omiljenog okusa. Slastičarka Ivana odala nam je tajnu - baza je uvijek ista: mlijeko, slatko vrhnje, šećer, žumanjci i malo soli, a onda pustite mašti na volju.

Ivana nam je pokazala kako izraditi sladoled od bosiljka. U vruće mlijeko natopite svježe listove bosiljka, mlijeko procijedite i koristite za izradu baze sladoleda. Idealno je bazu pripremite dan ranije, da odleži i da se prožmu svi okusi. Kada je baza dobro izmiješana u stroju za sladoled, treba je još samo začiniti preljevom po želji. Ivana bosiljak kombinira s jagodom, a može se upariti i s marelicom.

Drugi koji Ivana preporučuje za ljetne dane je sladoled od lipe s prženim, slanim sjemenkama suncokreta. Bazu napravite isto, osim što u mlijeko prvo natopite lipu ili dodajte 200 ml sirupa od lipe. Kad je baza gotova u nju dodajte pržene slane sjemenke suncokreta. Ukoliko ste alergični na suncokret možete ga zamijeniti prženim bućinim košticama.

I to je to. Ostaje vam još samo uživati u ovakvom ljetnom osvježenju.

Sladoled od bosiljka
Baza:
    450 ml mlijeka
    500 ml slatkog vrhnja
    140 g šećera
        5 žumanjaka
           malo soli

U bazu se doda između 15 i 20 listova bosiljka i izmiješa u stroju za sladoled. Kada je smjesa gotova, u ohlađeni sladoled treba dodati malo preljeva po želji. Mi smo u jednu zdjelicu dodali domaći preljev od jagoda s balzamičnim octom, a u drugu preljev od marelica.