Rad na zemlji, zaslađen medom

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Danas vas vodimo u Karlovačku županiju, točnije u selo Zamršje, na Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Stanar.

Prije 20 godina baka Siniše Stanara prodavala je med na karlovačkoj tržnici, u vrijeme kad je obitelj Stanar imala samo nekoliko košnica u dvorištu obiteljske kuće na Dubovcu. Kada se baka razboljela, unuk Siniša preuzeo je obiteljski posao i polako ga širio. Postao je uspješan i prije nekoliko godina otvorio je punionicu i kušaonicu meda.

Siniša proizvodi mnogobrojne vrste meda i s rijetko se kojeg natjecanja vrati bez medalje ili priznanja. Najviše ih je osvojio za livadni, bagremov i kestenov med. Dug je put koji med prođe od košnice do stola, govori Siniša. I uz najbolju pripremu ako se ne poklope vremenski uvjeti, određena temperatura i vlaga, do meda se teško dolazi.

Problema s tržištem nema. Ovih će se 6 tona meda uskoro naći u kuhinjama brojnih hotela, restorana i vrtića, a nije odustao ni od tradicionalne prodaje na tržnici. Siniša vrijedno radi, baš kao i njegove pčele, pa tako na svojem imanju uzgaja kokoši hrvatice i brojne poljoprivredne kulture. Uz to ima i 2 i pol hektara voćnjaka i vinograd.

Tuča  koja je 2013. gotovo uništila voće, na prvu je izgledala kao katastrofa, no prebacivanjem na veću proizvodnju jabučnog octa i voćnih rakija, te njihovim pakiranjem u prigodne božićne poklone, šteta se pretvorila u korist.

No tu ne misli stati. Uskoro planira za svoje pčele zasaditi polje kestena, a nada se i novcu iz europskih fondova za ribnjak. Svjestan je Siniša koliko dobra mehanizacija pomaže u bržem obavljanju svakodnevnih poslova, a i smanjuje troškove proizvodnje. Ipak, za neke poslove pomoć prijatelja je neizostavna – vrcanje meda i berba. Uz dobru organizaciju sve se stigne, hvali se Siniša. Posla je mnogo, no kada se radi s ljubavlju - ništa nije teško. To se mora voljeti, u tome se mora uživati…

Ljubav je neupitna, ali bez velikog truda i ulaganja ne bi bilo ni uspjeha. A obitelj Stanar smatra da je njihov životni put – rad na zemlji, zaslađen medom – recept za sretan i uspješan život.