Orkestar Glenna Millera nastupio u Splitu

Koncertom na splitskim Prokurativama, završena je jadranska turneja 'Glenn Miller' orkestra, jednog od vodećih svjetskih big bandova, koji je naslijedio kompozicije slavnog jazz i swing glazbenika čije ime nosi.

Glenn Miller je prije gotovo 70 godina svojim skladbama zadivio publiku, a tako je bilo i sinoć na koncertu ovog planetarno popularnog orkestra. Na početku 'Mjesečeva serenada' Glenna Millera, neizostavna na svim koncertima njegovih nasljednika.  Ansambl sa 17 sjajnih glazbenika osnovan je prije 25 godina, do danas uglavnom u istome je sastavu. Postoje tri istoimena Glenn Miller orkestra: američki, jedan je u Ujedinjenom Kraljevstvu i ovaj naš, europski. Glazbenici su vrhunski, dolaze iz Njemačke, Nizozemske, Poljske, Austrije, Rusije i Švicarske, objašnjava Will Saldenom, voditelj europskog 'Glenn Miller' orkestra

Sastavi rade neovisno, bez međusobna dogovora. Povezuje ih repertoar. Nizozemac Will Saldenom okupio je europski orkestar, na programu imaju više od stotinu skladbi. Osim Millerovih, tu su uspješnice jazz i swing scene 20.stoljeća. Radimo 140, katkad 150 dana godišnje. Kad ne bismo voljeli svoj posao, bio bi to težak život, ne bismo bili sretni. Uživamo popeti se na pozornicu i zasvirati ovu divnu swing glazbu, ističe Will.

Specifičan i jedinstven zvuk big banda kakav je Glenn Miller utemeljio, desetljećima podiže publiku na noge. Ljudi znaju što će čuti, upravo to očekuju i zbog toga su zadovoljni. Splitsko ljeto ovim je koncertom dobilo novu notu u glazbenom programu.