Margečan, idealno mjesto za odmor i relaksaciju

Kupati se može i u rijeci Bednji, odnosno u Margečanu, lijepom mjestu idealnom za odmor i relaksaciju. Nalazi se nedaleko Ivanca, a što još možete vidjeti u njemu zabilježio je za Dobro jutro Martin Lukavečki.   
Na istočnom dijelu sjeverne strane Ivanšćice, u dolini najduže hrvatske rijeke Bednje ivanečko je naselje Margečan. Ime je dobilo po svoj zaštitnici i župnoj crkvi sv. Margarete, a to ime nosi i Udruga 'Margareta' koja je prije svega zadužena za očuvanje baštine ovog mjesta.
Prije nekoliko godina počeli su u Margačenu graditi mlin koji je već postao zaštitni znak naselja. U njemu se ne melje žito, već čuvaju uspomene. Zastaju tu prolaznici prikrate vrijeme, upoznaju tradiciju i stvaraju novu. Sve se više mladenaca fotografira ispred mlina i to osobito veseli Zvonka Brešnjaka, predsjednika Mjesnog odbora. Lijeva obala rijeke polako se pretvara u etnološko-ekološki i sportski park. Zapušten riječni rukavac ribička je oaza. Okolne šume bogate su visokom divljači. Kraj je iznimno lijep, privlačan. 
Margečan ima 400-tinjak stanovnika, dosta je mladih. I dok u drugim sredinama mladost hrli u zagrljaj drugim vrijednostima, ovdje pronalaze sebe. Područnu školu ovdje pohađa 28 učenika, a nekad je samo jedan razred brojao njih 80-ak... U mlinu i u prostorima škole uredili su zanimljivu etno zbirku. Da otmemo zaboravu tradiciju, običaje naših ljudi, naših mještana kako su nekada živjeli, čime su se bavili što su radili i da tu tradiciju širimo među mladima naraštajima osobito među djecom, da ih nekako pridobijmo da se zaljube u prošlost da bolje razumiju sadašnjost, ističe Danica Prašnjak.
Mlinski kotač simbolično se vrti, kad sve urede, mljet će i žito. Bit će to još jedan podsjetnik na život ovdašnjih ljudi u ne tako davnoj prošlosti. Na vrijeme kad se živjelo mirnije, opuštenije. Veselije.