Pedeset godina Fernsehturma, zvijezde berlinske turističke ponude

Nalazi se na majicama, šalicama i magnetima, a čak je i bočica parfema oblikovana po njemu. Pedeset godina nakon početka gradnje u kolovozu 1965. istočnoberlinski televizijski toranj Fernsehturm sa svojih milijun posjetitelja godišnje zvijezda je berlinske turističke ponude i njegovih suvenirnica.

Građevinu koja je zajedno s antenom visoka 368 metara izgradila je Istočna Njemačka kako bi pokazala komunističku tehničku superiornost i izazvala divljenje građana zapadnog Berlina. Bilo je to jedno od rijetkih zdanja vidljivo s one strane Berlinskog zida.

Pola stoljeća poslije i 25 godina nakon ujedinjenja, Fernsehturm se uspio othrvati svojoj komunističkoj prošlosti i postati simbol cjelovitog Berlina. Nisu svi istočnonjemački simboli imali istu sudbinu. Zloglasna Palača Republike, koja je bila smještena nekoliko metara dalje na slavnom Alexanderplatzu, sravnjena je sa zemljom 2008. godine.

'Istina je da je televizijski toranj postao ikona', kaže Christina Aue, sadašnja upraviteljica Fernsehturma. Prodavač u suvenirnici u podnožju tornja Miethe Andre slaže se s njom. 'Strancima je toranj često poznatiji od Brandenburških vrata', rekao je. Razne figurice s tornjem mnogo se bolje prodaju od onih s medvjedom, simbolom Berlina još od Srednjeg vijeka.

Vidikovac za posjetitelje s rotirajućim restoranom smješten je visini od 200 metara. Za vedra vremena vidljivost može doseći do 42 kilometra i cijeli grad je na dlanu. Godišnje toranj posjeti milijun ljudi. Prošle su godine došli iz 86 zemalja, navodi se na njegovoj web stranici.

Toranj je otvoren 1969. nakon četiri godine gradnje uz gomilu problema i nekoliko uhićenja zbog pronevjere. Troškovi su bili trostruko veći od predviđenih. Ali na kraju, i sve do danas, Fernsehturm je najviša građevina ujedinjene Njemačke.