Utrke tovara vrhunac Saljskih užanci

Svako misto svoju feštu ima, kaže stara pjesma. A na Dugom otoku ima ih mnogo, no samo je jedno Saljsko užance, trodnevna fešta koja se održava više od pola stoljeća.

Ima tu svega, gastro specijaliteta, naravno, ali i utrka romobila, natjecanja u vrići, potakačama, potezanju konopa. Vrhunac Saljskog užanceta dočeka se zadnji dan kad na scenu stupaju utrke tovara i magareća muzika.

Ako cukar, kako kažu, dolazi na kraju onda je završetak 56. Saljskih užanci bio prava poslastica. Posjetitelji su to, čini se, dobro osjećali pa je mediteranska ležernost bila dobro natopljena nestrpljivim iščekivanjem. Tome su podlegli i glavni sudionici fešte – tovari. Na putu ka startu obilato su nuđeni zamamnim jabukama ,a oni su ih radije odbijali no uzimali. Bit će to nekakva odlika magareće naravi. Naravi koja se lijepo iskazala u samom startu utrke tovara.
Pravila su jasna i moraju se poštivati - utrka se odvija u sedam minuta, sedam sekundi i sedam desetinki. Takve propozicije zapisane su prije 56 godina, otkriva nam Umberto Piasevoli, sudac utrke tovara. Tko kasni ili ne stigne do cilja – nema pomoći.
Mariju i njegovom Jozeku nije bilo pomoći. I nije riječ o diskvalifikaciji, već jednostavno o magarećoj legendarnoj tvrdoglavosti. Ostao je bez nagrade, ali su mu zato djeca obilato iskazivala privrženost i ljubav. Mještanka Marijana to razumije, jer, kaže, dobro poznaje magareću ćud. Nakon brojnih peripetija do cilja je stigao pobjednik, Mirel koji se natjecao treći puta i zadovoljan je ovogodišnjom utrkom. A kako ne bi kad je dobio časnu nagradu – pršut.
Najbolji dobivaju najbolje nagrade, ali i oni najlošiji, oni najtvrdoglaviji, pravi magarci dobivaju posebnu diplomu. Jer, morate priznati, osposobiti tovara da u zadanih 07:07:07 stigne posljednji zaista je umijeće svih umijeća. To nam objašnjava i iskusni sudac Faust Filipi, tovar je pametna beštija. I triba dosta uložiti, i svoj život , a ne samo njegov.
Ova veličanstvena manifestacija odvijala se u okruženju iznimne izvedbe Tovareće mužike. Veliki bubanj koji daje ritam i dva doboša koji daju popratni ritam, i samo se dvije pjesme izvode, objašnjava nam sudac Piasevoli,  Šjor Mare štrambacera široka je ko bracera i Zvončići, zvončići. Izvedba Tovareće glazbe je tražena i atraktivna. Poznata i poželjna u svijetu. Dovoljno je spomenuti da su bili na karnevalu u Veneciji, bili su i u Ukrajini, dodaje sudac Piasevoli. Tako saljska magareća muzika prelazi granice, a Saljsko užance već je poznata i priznata fešta koja se s nestrpljenjem očekuje svake godine.
Turisti su oduševljeni. Zadovoljan je i Ante. Rođeni Saljanin koji živi u Americi. Ovdje drži barjak u nošnji koju čuva nona. None su opremile i djevojčice, pa za očuvanje tradicije u Salima se ne treba brinuti.