Nigerija - zemlja bogatstva i siromašnih

Nigerija očima Nene Lukin koja ovu afričku zemlju ne gleda samo očima turista, već fotografa i to fotografa zainteresiranog više za ljude i njihove portrete nego za krajolike kojima je putovala. Nigerija nije zemlja koja se nalazi na turističkim rutama. Nigerijci su nepovjerljiviji prema strancima više nego što je to slučaj u ostalim afričkim zemljama.

Nena Lukin o Nigeriji:


Nigerija je bogata afrička zemlja, nešto s čime se nisam susretala u ostalim zemljama u kojima sam boravila, što je posljedica trgovine naftom. Nažalost, to bogatstvo je u rukama šačice ljudi, dok prosječno stanovništvo živi u siromaštvu.


Nigerija je svakako i najopasnija zemlja u kojoj sam boravila, što zbog Boko Harama na sjeveroistoku zemlje, što zbog otmica koje se odvijaju na jugu zemlje, i općenito visoke stope kriminala i male cijene ljudskog života.


Druga zanimljivost je hrana, iako puno puta u Africi (ovo mi je bila 11. misija od toga ih je 7 bilo u Africi), nikad nisam jela toliko lokalne hrane kao ovog puta, kravlja koža, puževi, sušena riba - sve to uglavnom ne izgleda ni malo privlačno ali je jako ukusno. Suja (marinirano meso u ljutim začinima koje se grila i prodaje kao ulična hrana) me oduševila.


Ikogosi Warm Springs je jedino turističko mjesto koje smo posjetili, a tamo se miješaju topli i hladni potok tako da doslovce možete jednu nogu umočiti u toplu i jednu u hladnu vodu. Postoji legenda o tome kako je nastao, a Nigerijci vjeruju u njegove iscjediteljske moći.


Nigerijci puno više vjeruju tradicionalnim lijekovima nego modernoj medicini, a prilikom nabavke pripravaka morate biti oprezni i naći ipak one s deklaracijom budući na tržištu ima svega i svačega. Nigerijci vjeruju u duhove predaka, te su posvuda prisutni takozvani babalowos (šamani), posebice u Yoruba IFA religiji, neki od njih se drže pripravljanja medicinskim pripravaka, ali puno više ih se bavi onim što možemo nazvati magijom, pa i crnom magijom, bacanjem uroka i slično. Imala sam prilike kupiti tzv. men power, prah za potenciju, činila mi se zgodno pakiranje za donijeti kao suvenir, ali nakon što sam čula 'horor priče' o tome što se dogodilo muškarcima koji se nisu držali uputstva (nego su uzeli više), odustala sam... naime neki su i umrli. S druge strane, ti tradicionalni lijekovi su navodno jako dobri pa sam i sama uzela prah koji bi mi trebao izliječiti migrenu. Kada ništa nije pomagalo uzela sam prah i nakon sat vremena migrena je prestala…