Rimski legionari i gladijatori u pulskoj areni

Osim ljubitelja glazbe u ljetnim mjesecima u pulsku Arenu zauzmu i rimski legionari i gladijatori, a kako to izgleda zabilježila je ekipa Dobrog jutra.

Prizori rimskih legionara i gladijatora ovih dana nikog ne čude u Puli. Na ulicama se miješaju s turistima, isprepliću se prošlost i sadašnjost. No, pulski gladijatori ne služe za poziranje pred fotografskim aparatima. Njihova je odjeća pomno i u detaljima rekonstruirana, a navečer se u Areni mogu vidjeti vrlo stvarne borbe. Sve se to događa pod strogima nadzorom arheologa, redateljice, ali i - cara Vespazijana.

Mirko Mucko odrastao je uz Arenu, kažu da sliči na Vespazijana te nikako nije mogao odbiti da ga oživi i uživi se u ulogu imperatora, o čemu kaže guštiram ovu ulogu, i s ponosom to radim.

Vespazijan, koji ima zadnju riječ u tome hoće li poraženima biti pošteđen život, a pobjednicima dodjeljuje palmine grane, samo je mali dio dramaturgije ovog spektakla. Petra Blašković, redateljica spektakla uspostavila je autoritete te drži pod kontrolom ovu 'gomilu agresivnih muškaraca', za koje kaže da su divni. 

Gladijatori dolaze iz gladijatorske škole. Riječ je o dečkima koji treniraju borilačke vještine, a na sebi nose dvadesetak kilograma opreme. Ekipa HRT-a zavirala je u Arenu na borbe s gostima iz Njemačke i Španjolske. Gladijator Petar Perković ističe prednosti puležanske i hrvatske grupe – agresivnost i teža oprema na koju gosti nisu navikli. Ali protivnici uopće nisu obeshrabreni. Pogotovo jedan od najkrupnijih gladijatora, mladić iz Burkine Faso, član njemačkog tima.

Bilo da je riječ o robovima ili bivšim legionarima, muškarcima ili ženama, cilj svakog gladijatora je isti – pobjeda. Stoga i nije čudno što svaka ovakva priredba, koja u sebi objedinjuje borilački sport, teatar i povijesnu rekonstrukciju, ima na tisuće posjetitelja.