I pekmez je slađi kad se radi u društvu

U Zdencima nedaleko od Orahovice već četiri godine održava se manifestacija Zdenačka pekmezijada na kojoj vrsnu slavonsku deliciju od šljiva spravljaju na već pomalo zaboravljeni način. Organizatori Općina Zdenci i Udruga branitelja Duga Međa nastoje oživjeti tradiciju djedova i baka te predstaviti pekmez kakvog nema u dućanu.

Nije tajna da dobar pekmez kakav su radili naši stari ne zna skuhati svatko. No u Zdencima kuhače u ruke primilo je 6 ekipa i odvažilo se na avanturu pripreme te tradicionalne delicije. Šljive su naravno, osnovni sastojak, no kreativnost i pokoji tajni dodatak potaknuli su kod ekipa natjecateljski duh.

Nije pekmez, kažu, lako skuhati. Recepturu čuvaju od javnosti, no ipak Marija Janeš iz Dijabetičke Udruge Orahovica otkriva da je vrlo važno pekmez dobro kuhati jer takav može potrajati i do dvije godine, dok Marica Hrvatin napominje da šljive, odnosno voće, mora biti 'birano – zdravo, i da osim šećera ne treba dodavati drugih konzervansa.

A dok krčka vrući pekmez u kotlovima, miješaju svi, muški i ženski, stari i mladi. Nakon nekoliko sati skuhani pekmez članovi ekipa pažljivo su spremili u staklenke nakon čega ga je ocjenjivalo stručno povjerenstvo. Dok su ekipe čekale rezultate, okušali su se u brzom jedenju palačinki punjenih pekmezom, jer upravo su one jedan od načina kako najbolje iskoristiti tu domaću slasticu i uživati u njenom bogatom ukusu.

Kako u Slavoniji manifestacije bez tamburaša, tako ni Pekmezijada nije bila bez pravoga orkestra. Pekmez je, kažu, slađi ako nastaje uz glazbu, a ekipe koje su ga najbolje pripravile, prema ocjeni stručnog povjerenstva, nagrađene su zasluženim priznanjima.