U jednom vinogradu četiri generacije

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Danas vas vodimo u Đurđekovec, nedaleko od Zagreba, na izletište obitelji Polovanec, koja uspješno spaja vinogradarstvo i turizam.

Na prigorskom brežuljku rijetko viđena slika – vinograd koji okuplja četiri generacije obitelji Polovanec. Sve je počelo kao hobi, prije pola stoljeća, a onda se obiteljska vikend razonoda polako pretvarala u ozbiljan posao. To je i postala prije petnaest godina. Prvo smo okrupnili površine vinograde na 3 hektara. Otvorenje izletišta Polovanec, prije 3 i pola godine je vrhunac poslovanja u našem obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu. Tako smo počeli direktnu prodaju, na kućnom pragu i ne moramo svoje proizvode voziti, plasirati po trgovinama nego ljudi dolaze k nama gdje mogu kušati, piti i jesti i kupiti za doma, objašnjava Miroslav Polovanec.

U izletištu radi cijela obitelj. Od najmanjih do najstarijih članova, s bakom Slavicom na čelu, za koju u šali kažu da je prava i jedina gazdarica. Ipak, za organizaciju i plan rada zadužen je Stjepan Polovanec. Plan se radi tjedno u skladu s prognozom vremena. Ne možete u vinogradu raditi kad je kiša i mokro. Znači, morate sve predviđati, ponešto i do mjesec dana unaprijed.

Stjepan suvereno vlada vinogradom, a u podrumu se u svemu savjetuje sa sinom Miroslavom. Složno rade kako bi postigli što bolju kvalitetu vina. Da u tome uspijevaju, dokazuju brojna priznanja. Najviše smo ponosni na portugizac koji je naš autohtoni i kraljevinu. Uz portugizac imamo skoro sve crne sorte koje praktičke postoje u ovom kraju. Imamo sauvignon, cabernet..., ističe Miroslav.

Usred vinograda u kojima godinama stvaraju svoja nagrađivana vina, na temeljima stare kleti sagrađena je nova etno kuća. U njoj će primati goste i služiti ih proizvodima iz regije. Od okolnih OPG-ova nabavljaju domaće proizvode – mlijeko, sir, med, rakiju, voće, kolače… pa je izletište Polovanec 'dućan' svih njih.

Nude oni i proizvode svojih plastenika i oranica. Kad dođe na stol, svaki je objed od namirnica isključivo iz domaćeg uzgoja.  Na 5 hektara oranice, za kruh koji peku, Stjepan uzgaja pšenicu i domaći kukuruz kojih ima 3 vrste – bijeli, žuti i crveni. Od prošle godine sade i svoj krumpir, za čije vađenje su ove godine nabavili i odgovarajuću mehanizaciju.

Za obitelj Polovanec život na zemlji više nije posao, već stil življenja, koji ne bi mijenjali, a tu će ljubav i dalje prenositi s generacije na generaciju.