Znate li da Hrvatska ima frizbi reprezentaciju?

Naši frizbi reprezentativci krajem srpnja bili su u Kopenhagenu na Europskom prvenstvu u ultimate frizbiju. U sve tri odigrane utakmice dali su sve od sebe te su dostojno branili naše boje. Zadovoljni su nastupom i skupljenim iskustvom.

Ultimate frizbi dinamična je kombinacija američkog nogometa i košarke. U Zagrebu je okupio brojne entuzijaste koji su doslovno poludjeli za njime. Specifičnost ovoga sporta je u izrazito visokom stupnju fair-playa , koji igrači zovu 'spirit of the game' odnosno 'duh igre'. U ovakvom igranju frizbija nema sudaca, igrači se međusobno dogovaraju o prekršajima i stanju na terenu, objašnjava Tomislav Gorički.  

Simpatični Gerard Melle, trener hrvatske frizbi reprezentacije doselio je u Zagreb iz Italije prije godinu i pol. Frizbijem se bavi devet godina, a osim u Italiji trenirao je u Rusiji i Švicarskoj. Imamo tri treninga tjedno, na koje su dobro došli i početnici. Jedanput tjedno se okupljamo kako bismo uvježbali taktiku. Igraju se naravno i prijateljske utakmice na kojima se opuštaju u zajedničkoj igri. Jedan trening je rezerviran samo za fizičku pripremu.

U Ultimate frizbiju nema profesionalaca. Iako su u reprezentaciji, svi ovi sportaši su amateri. Petra Balekić je u ekipi dvije godine i jedna je od rijetkih djevojaka  koja redovito trenira i natječe se. Naporno svakako je, treba puno trčati. Uglavnom kad kažeš ljudima da se baviš frizbijem svi se smiju i misle da bacaš frizbi i to na jedan način kao kad smo bili  mali, kaže, ali nije tako treba stalno šprintati. Igor Tukarić se godinama bavio tenisom, košarkom i atletikom. Smatra kako je ultimate frizbi jednako dinamičan i zanimljiv sport, naporan i zahtjeva puno vježbe.  Iako je riječ o  zahtjevnu sportu, atmosfera na treninzima je opuštena i uvijek je zabavno.

Želite li postati dio ekipe dođite jednu srijedu na sportski teren iza Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i osjetite duh igre frizbija.