I umjetnici na svoj način obilježavaju 300 godina Alke

Sinjska Alka navršila je 300 godina. Toj, u svijetu jedinstvenoj viteškoj igri u čast, sinjska galerija Plamenac, i četvrtu godinu zaredom, organizirala je likovnu koloniju koja okuplja najzvučnija hrvatska umjetnička imena.

Vrijedna unikatna umjetnička djela nastala u otvorenom atelieru organizatori namjeravaju darovati viteškom gradu i tako doprinijeti svečanosti obilježavanja čak tri stoljeća slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor.

Divovska brončana kubura točno je 10 puta veća od originalne pronađene na sinjskoj tvrđavi gdje se davne 1715. odigrala slavna bitka. Kažimir Hraste u njezinu je izradu uložio godinu dana no vrijedilo je svake sekunde. Ondašnji majstori osim funkcije - ubojitosti oružja, vodili su računa da bude estetski na jednoj razini i činilo mi se da i danas ima jednu ljepotu… danas su u prvom planu ljepota detalja, govori Hraste.

Trostoljetna tradicija neiscrpno je vrelo nadahnuća kojemu malo tko može odoljeti. Zadatak je častan ali i izazovan. I svi su umjetnici, njih 20-ak odgovorili na njega, svatko na svoj način. U četiri godine, u čast 300. Alke nastalo je tako 18 radova. Time smo postigli da se Alka i Gospa pokazuju privlačnim, atraktivnim. I suvremeni  umjetnici nalaze u njima poticaja. Ti događaji žive kroz trčanje Alke i euharistijsko slavlje  i pokazuju da je ta povijest živa suvremenost, ističe Milan Bešlić iz galerije Plamenac.

Za sve je kriv galerist Goran Žanko. Zaljubljenik u umjetnost, ali ponajprije sinjske svetinje. Danas sam najsretniji jer sam dočekao 300. obljetnicu, a još su me umjetnici prepoznali i dolaze s dušom i srcem…  ne mogu ja to vama opisat koliko je moje zadovoljstvo, iskren je Žanko.

Djela će, nakon ovogodišnjih alkarskih svečanosti, u stalni postav Galerije Plamenac. Sva osim - kubure. Ona će oku javnosti biti izložena ispred Alkarskih dvora.