Neobičan vrt pun crtanih junaka

U zagrebačkom naselju Špansko ispred naizgled obične stare zgrade doselili su se neobični stanari. Miševi, ribice, labud i mnogi drugi crtani likovi oživjeli su zahvaljujući Mirjani i njezinom suprugu. Umjesto da stare boce i gume završe u smeću, reciklirane su i ukrašavaju vrt.

U vrtu ispred zgrade u kojoj živi književnica Mirjana Gaura udobno su se smjestili kako kaže Mirjana pajceki Edo, Gavrek i Kralo, pravi Zagrepčanci. Njima se pridružila zaigrana mama Mia i razigrani mišić Tim. Svi oni su velike su zvijezde, i to ne samo u Španskom. Oni su pravi junaci u Mirjaninim knjigama za djecu.

Prvu knjigu o maci i peseku napisala je još s 9 godina, no nakon toga nije pisala dok nije postala majka, jer s djetetom vraćaš u svijet mašte. Kao da sam pipu otvorila, kaže i pokazuje svoje knjige. Mirjanine knjige zabavljaju, ali i educiraju. Uz priče, bajke i basne tu su i pitalice. Namijenjene su djeci u dobi od 2 do 10 godina.

Iz dana u dan u Mirjaninom vrtu nastaju novi zanimljivi likovi. Susjedi su u početku bili zbunjeni, dok je još vladao veliki nered. Kada je vrt očišćen i uređen, počeli su se interesirati. Prvi koji joj je pružio podršku bio je suprug Miro. Ona ima dječju dušu i uvijek će biti takva. Meni je to simpatično kako radi pa ju pratim. A prate je djeca iz susjedstva koja pomažu u nabavci reciklažnog materijala. Kada dobiju materijal, počinje izrada igrački. Od plastičnih boca uz pomoć boja nastaju životinjice koje svima uljepšavaju dan.

Za kraj Mirjana poručuje svima koji imaju vremena da pokušaju i oni, jer i
mi odrasli trebamo se nekako vratit u dječju dušu. Ja znam da je stvarnost surova, ali ne smijemo dozvolit da ona prevlada. Izvadimo malo iz duše ono dječje, bez obzira na to što su nam djeca odrasla, pa nismo ni mi za bacit. Možemo se još igrat, smijat, zapjevati…Moj Zagreb bu pak zasjal celi, kak i nekad lepi, beli.
Kad navčiš kak se umjetnost slaže s puno volje iz reciklaže.